Japonia în „alertă maximă” din cauza radiaţiilor

14

Autorităţile japoneze au înregistrat miercuri cel mai ridicat nivel de iod radioactiv în apa de mare, la 300 de metri sud de centrala Fukushima. Depășind de 3.355 ori nivelul normal, radiaţiile înregistrate se datorează, cel mai probabil, scurgerii în Pacific a apei folosite pentru răcirea reactoarelor nucleare.

Autorităţile japoneze au înregistrat miercuri ce mai ridicat nivel de iod radioactiv în apa de mare, la 300 de metri sud de centrala Fukushima. Depășind de 3.355 ori nivelul normal, radiaţiile înregistrate se datorează, cel mai probabil, scurgerii în Pacific a apei folosite pentru răcirea reactoarelor nucleare.

În încercarea de a stopa criza de la centrala nucleară, muncitorii au turnat mii de tone de apă în reactoarele unde se bănuia că tijele de combustibil nuclear s-ar fi topit parţial. Acestea au inundat subsolul camerelor cu turbine conectate la reactoare, îngreunând accesul muncitorilor care trebuiau să repare sistemele de răcire pentru a stabiliza situaţia centralei.

Deși unul dintre tuneluri conţine până la 6.000 de metri cubi de apă contaminată (mai mult decât două bazine olimpice la un loc), autorităţile spun că vor continua să injecteze apă pentru a răci reactoarele.

Prim ministrul Naoto Kan a apreciat că situaţia la centrala atomică de pe coasta oceanului rămâne „impredictibilă” și a promis că guvernul va „combate problema, fiind totodată într-o stare de alertă maximă,” relatează France 24.

(Foto: univercia22.blogspot.com)