Studiu: Antibioticul azitromicină creşte riscul de deces

5416

Un antibiotic folosit în tratarea bronşitei, sinuzitei şi pneumoniei creşte riscul de deces la pacienţii care au probleme cardiace, relevă un studiu realizat pe o perioadă de 14 ani.

Cercetătorii de la Universitatea Vanderbilt au analizat dosarele de sănătate şi milioane de reţete primite de 540.000 de pacienţi din Tennessee, în perioada 1992-2006. Dintre acestea, 29 de decese au survenit ca urmare a unui tratament de 5 zile cu antibioticul azitromicină.

Comparând riscurile, riscul de deces al acestor pacienţi a fost dublu faţă de al celor care au fost trataţi cu alte antibiotice (amoxicilină) sau al celor care nu au primit tratatament. Per ansamblu, dintr-un milion de decese cauzate de tratamentul cu antibiotice, 85 de decese au survenit ca urmare a administrării de azitromicină, 32 de decese cauzate de amoxicilină şi 30 decese ale celor ce nu au făcut tratament cu antibiotice.

Cel mai mare risc de deces l-au prezentat pacienţii care aveau anterior probleme cardiace. Pacienţii luaţi în calcul au avut vârsta medie de 50 de ani şi nu au fost spitalizaţi. Afecţiunile de care au fost trataţi cu antibiotic au fost sinuzite sau bronşite, informează Associated Press.

Zithromax (Azitromicina) este un antibiotic folosit de două decenii în Statele Unite ale Americii şi este popular datorită duratei mai scurte de administrare (5 zile), în comparaţie cu alte antibiotice (7-10 zile).

Compania producătorare, Pfizer, a emis un comunicat de presă, afirmând că va analiza rezultatele studiului, întrucât siguranţa pacienţilor este o prioritate a companiei.