Japonia își închide ultimul reactor nuclear

177

Luni dimineaţa va fi ultima oară când reactorul 4 de la Ohi, Japonia, va genera electricitate, iar cu asta se va închide complet procesul de scoatere din folosinţă a centralelor nucleare.

Publicul japonez s-a pronunţat împotriva acestora după dezastrul de la complexul Fukushima, din 2011. Înainte de acel accident, care a fost cauzat de către un cutremur urmat de tsunami, centralele nucleare suplineau 30% din nevoia energetică a ţării.

Dar de atunci, autorităţile au început să închidă rând pe rând centralele. Japonia a trecut prin prima perioadă fără curent electric generat nuclear în lunile mai și iunie ale anului trecut, după care operatorul Kepco a primit permisiunea să își repornească reactoarele de la Ohi. Dar din cauza problemelor continue de la Fukushima și a opiniei publice, autorităţile au hotărât să închidă și ultimul reactor funcţional din ţară, de la Ohi.

Cel puţin până în luna decembrie, Japonia va trebui să funcţioneze fără putere nucleară, ceea ce presupune un import masiv de cărbune, gaz natural lichid și alţi combustibili. Guvernul japonez dă vina pe aceste importuri pentru o parte din deficit economic înregistrat după 2011. De la Fukushima, factura la electricitate a crescut cu 30%. Premierul Shinzo Abe ar vrea să repună în funcţiune reactoarele, aceasta fiind o parte vitală a planului său pentru creștere economică, scrie BBC.