Comisia Europeană, hotărâtă să combată discriminarea romilor

51

Într-un interviu pentru Deutsche Welle, comisarul european pentru Justiţie Viviane Reding cere statelor UE să se angajeze activ împotriva discriminării romilor. Afirmaţia vine după publicarea unui raport anual interimar al Comisiei Europene cu privire la integrarea romilor în statele membre UE, din iunie 2013, care a reflectat o stagnare dureroasă.

În opinia lui Reding, liderii europeni care se pronunţă în favoarea ridicării dreptului de liberă circulaţie a romilor în interiorul Uniunii Europene au un discurs populist, menit să atragă voturi. Respectarea demnităţii umane are aceeaşi valoare ca şi drepturile minorităţilor, explică Reding, şi, în consecinţă, nu există, aşadar, niciun motiv să atentezi la dreptul de liberă mişcare.

Comisarul a mai afirmat că statul trebuie să se preocupe pentru a le oferi tuturor porţi deschise către educaţie şi acces către piaţa muncii. Uniunea poate sprijini eforturile cu mijloace din fondul social al UE. Dar discriminarea şi marginalizarea romilor trebuie combătută mai energic de fiecare stat în parte.

Câteva exemple, deocamdată izolate, în care statele europene au găsit mijloace pentru a lupta împotriva discriminării sunt Franţa, Bulgaria, Ungaria şi Spania. În Franţa funcţionează excelent colaborarea dintre actorii centrali şi locali, în timp ce Spania a educat 158 de poliţişti în domeniul combaterii discriminării etnice. Totodată, Ungaria a dezvoltat un sistem solid de supraveghere a modului în care este implementată strategia naţională, iar Bulgaria foloseşte fondurile europene numai în scopuri precise.