Niveluri extrem de mari de radioactivitate la Fukushima

65

Reprezentanţii companiei TEPCO, deţinătoarea centralei Fukushima, au anunţat sâmbătă că au înregistrat niveluri de radioactivitate extrem de ridicate în apropierea rezervoarelor de apă radioactivă. Ei nu au putut identifica nicio nouă scurgere, însă au precizat că nu exclud posibilitatea ca una să fi avut loc.

„Patrule de control au relevat în patru locuri o radioactivitate foarte ridicată", a anunţat TEPCO într-un e-mail. Nivelurile măsurate ating de la 70 de milisieverţi (peste limita anuală admisă, de 50 de milisieverţi) şi până 1.800 de milisieverţi pe oră. O persoană expusă timp de o oră, fără protecţie, acestui ultim nivel, ar primi în această scurtă perioadă de timp de 36 de ori doza maxim autorizată în decurs de un an în cazul unui muncitor la centrală sau de 18 ori limita pe o perioadă de cinci ani consecutivi. În patru ore ar deceda, explică Mediafax.

„Nu observăm o diminuare a nivelului apei în vreun rezervor, iar vanele sunt bine închise", a oferit asigurări TEPCO, care a anunţat că este pe cale să încerce să explice aceste niveluri deosebite atinse până în prezent.

Accidentul nuclear de la Fukushima-Daiichi a avut loc la data de 11 martie 2011 la centrala electrică atomică Fukushima din Japonia (alcătuită din 4 reactoare nucleare) ca urmare a cutremurului din nord-estul ţării, urmat de un tsunami de mari proporţii.