Pastorii „sunt mai deprimaţi și mai anxioși” decât persoanele cu alte meserii

50

Un studiu american efectuat pe un eșantion de 1.700 de pastori a descoperit că liderii bisericilor sunt mult mai expuși riscului de depresie și anxietate, în principal din cauza stresului, decât cei cu alte ocupaţii, relatează Christian Post.

Studiul efectuat de Clergy Health Initiative (CHI), un program aparţinând Facultăţii de Teologie Duke, din Durham, a intervievat peste 1.726 de pastori metodiști din Carolina de Nord prin telefon și chestionare online. Rezultatele au arătat că prevalenţa depresiei în rândul pastorilor era de 8,7% (pentru interviurile telefonice) și 11,1% (pentru chestionarele online). Aceasta în timp ce rata naţională a prevalenţei depresiei este de 5,5 procente.

Studiul publicat în jurnalul Primary Prevention a mai indicat că rata anxietăţii la pastori era de 13,5%, cu 7 procente dintre pastori suferind și de depresie și de anxietate.

O posibilă cauză a acestor rezultate, identificată de autorii studiului, ar putea fi aceea că „pastorii și-au creat un stil de viaţă care este profund legat de lucrarea lor pastorală, astfel că sănătatea lor emoţională este dependent de sănătatea lucrării lor", a spus cercetătoarea Rae Jean Proeschold-Bell.

„Este îngrijorător că un procent atât de mare al clerului suferă de depresie în timp ce încearcă să inspire congregaţiile, conducând comunităţi și proiecte de schimbare socială, sau chiar încercând să consilieze membrii parohiilor lor", a mai spus Proeschold-Bell. „Acestea sunt responsabilităţi pe care am vrea să le aibă o persoană sănătoasă mintal, deși e foarte posibil ca tocmai provocarea unor astfel de responsabilităţi să fie cauza din spatele acestor rate ridicate ale depresiei", a conchis cercetătoarea.