Radiaţiile din Japonia depășesc zona evacuată

11

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a anunţat că în orașul Iitate, la 40km depărtare de Fukusihma, au fost înregistrate radiaţii la nivel ridicat.

Deși AEIA nu a indicat nivelul radiaţiilor, informaţia a fost confirmată de organizaţia Greenpeace, care a spus că s-au înregistrat radiaţii de 50 de ori mai mari decât nivelul normal. Deși nivelul este mult sub cel de la care radiaţiile pot afecta sănătatea, este un semnal de alarmă pe termen lung pentru rezidenţi.

AP informează că radiaţiile din afara zonei de evacuare sunt de două ori mai mari decât cele pentru care agenţia recomandă evacuarea. Oficialii japonezi au spus însă că măsurătorile au înregistat acest nivel într-un singur punct. AEIA a recomandat autorităţilor „să evalueze cu atenţie situaţia". Orașul Iitate are 7.000 de locuitori și, la 40km de Fukushima, era în afara zonei de evacuare de 20km. Locuitorii din Iitate au fost sfătuiţi anterior de ministrul sănătăţii să nu bea apă de la robinet.

Autorităţile japoneze au ordonat evacuarea pe o rază de 20km și au cerut rămânerea în case pe o rază de 30km. Oficialii americani au cerut cetăţenilor lor din regiune să păstreze limita de 80km.