Min. Sănătăţii finanţează primul program FIV

54

Ministerul Sănătăţii demarează la 1 iunie primul program de finanţare a procedurii de fertilizare in vitro și embriotransfer. Nu mai puţin de 800 de cupluri vor putea beneficia de pe urma acestui program al cărui buget este de aproximativ 4 milioane de euro.

Potrivit unui anunţ făcut marţi de ministrul sănătăţii Attila Cseke, va susţine financiar câte o singură procedură FIV (în limita a 1.500 de euro) pentru un cuplu. O parte din acești bani, mai exact 300 de euro, vor fi oferiţi cuplului, dacă procedura de fertilizare se finalizează cu o naștere.

„Astăzi, în România există 19 unităţi sanitare publice şi private în care se realizează proceduri de feritilizare in vitro," a precizat ministrul Sănătăţii. „În mod cert, programul se va derula în cele două centre din unităţile sanitare de stat, respectiv Spitalul de Obstetrică Ginecologie Panait Sârbu (Maternitatea Giuleşti) şi Spitalul Judeţean Clinic de Urgenţă Cluj-Napoca, a mai spus ministrul Attila Cseke.

Criteriile pe care trebuie să le respecte persoanele care vor să beneficieze de program sunt ca niciunul din membrii cuplului să nu aibă copii în viaţă, cel puţin un membru al cuplului să deţină cetăţenie română, să deţină domiciliu stabil în România și să aibă asigurare medicală de cel puţin 24 de luni. Conform Mediafax, cuplurile care doresc să participe trebuie să fie stabile, căsătorite, iar femeile doritoare trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 24 și 40 de ani.

(Foto: utilecopii.ro)