„Stare de urgenţă” la Fukushima din cauza scurgerilor de apă radioactivă

23

Japonia a intrat în „stare de urgenţă" după ce au fost înregistrate scurgeri de apă radioactivă în Oceanul Pacific, provenind de la centrala nucleară Fukushima, a declarat un oficial al agenţiei de supraveghere nucleară, citat de Reuters.

Shinjin Kinjo, directorul Autorităţii de Reglementare Nucleară (NRA), a anunţat că apele subterane contaminate au rupt deja o barieră subterană şi se află în creştere, depăşind limitele legale de descărcare radioactivă. Mai mult, el a adăugat că măsurile planificate de Tokyo Electric Power Co (Tepco) pentru a contracara efectele situaţiei sunt doar o soluţie temporară, avertizând că „acum avem o urgenţă", citează Reuters.

Sâmbătă, publicaţia japoneză Asashi Shimbun nota că în numai trei săptămâni, nivelul apei contaminate ar putea ajunge la suprafaţa solului. Deşi acest interval nu se bazează pe calculele NRA, Kinjo a declarat că odată ajunsă la suprafaţă, apa „ar curge extrem de rapid".

Un oficial de la compania Tepco a declarat luni că la sfârşitul săptămânii vor începe procese de pompare suplimentară zilnică de 100 de tone de apă.

Compania a fost aspru criticată pentru modul în care a gestionat situaţia petrecută la centrala Fukushima în 2011, în urma tsunamiului şi a cutremurului care au lovit regiunea şi, de asemenea, a fost acuzată de faptul că ar fi muşamalizat anumite deficienţe.

De la dezastrul din 2011 şi până în prezent, circa 20 până la 40 de trilioane de becquereli de tritiu radioactiv ar fi ajuns în apele mării, a declarat vineri Tepco.