Urmări neaşteptate după dezastrul nuclear de la Fukushima

351

Chiar dacă nivelul de radiaţii din regiunea Fukushima, ai căror locuitori au fost expuşi dezastrului nuclear din urmă cu aproape doi ani, este mult mai mic decât se aştepta, efectele asupra locuitorilor sunt de altă natură şi mai serioase.

În prezent, efectele radiaţiilor asupra sănătăţii generale a japonezilor din regiunea Fukushima sunt aproape insesizabile, potrivit Fukushima Health Management Survey, citat de revista Nature. Astfel, în cazul tuturor celor evacuaţi, nivelul de expunere la radiaţii a fost de 25 milisieverţi (unitatea de măsură a dozei radiaţiei), de patru ori mai puţin decât nivelul care poate determina apariţia cancerului. Nivelul de radiaţii la care omul este supus în mod obişnuit este de 2 milisieverţi.

În schimb, japonezii suferă de boli psihice şi obezitate. Între bolile psihice regăsite în rândul locuitorilor se află alcoolismul, depresia şi anxietatea. De asemenea, un sondaj de opinie efectuat în rândul a 200.000 de persoane evacuate a identificat un nivel de stres de cinci ori mai mare decât ratele de stres extrem în cazul adulţilor şi de două ori mai mare în cazul copiilor, arată site-ul Common Health.

Un al doilea efect al fricii de iradiere este obezitatea copiilor. De teama expunerii la radiaţii, părinţii aleg să le interzică copiilor să se joace afară, ceea ce a condus la rate ridicate de obezitate în regiune, comparativ cu media naţională.