Guvernator pakistanez ucis pentru legea blasfemiei

100

Guvernatorul celei mai bogate și populate provincii a Pakistanului a fost împușcat mortal de una din gărzile sale de corp. Atacatorul a mărturisit poliţiei că gestul său a fost motivat de poziţia critică a politicianului faţă de legea blasfemiei.

Politicianul Salman Taseer era guvernatorul provinciei Punjab, cea mai mare unitate administrativ-teritorială din Pakistan. Taseer fost ucis marţi de una din gărzile sale de corp, în timpul unei vizite într-o zonă comercială. Atacatorul său, Mumtaz Qadri, în vârstă de 26 de ani, a declarat poliţiei că l-a ucis pe guvernator pentru faptul că acesta critica legea blasfemiei.

Legea blasfemiei din Pakistan a fost subiect în presa internaţională după cazul femeii creștine Asia Bibi, condamnată la moarte pentru insultarea profetului Mahomed. Taseer fusese un apărător al lui Bibi în ciuda criticilor și ameninţărilor, confirmate de Shahbaz Bhatti, ministrul pentru minorităţi. „Am fost sub o presiune extremă. Am refuzat. Chiar dacă voi fi ultimul care voi rămâne în picioare", scrisese Taseer pe Twitter, în ultima zi a anului trecut.

„Taseer a fost un politician cum rar se pot găsi, fiind dispus să-și riște viaţa în luarea unor poziţii inechivoce împotriva discriminării și abuzului", afirmă Ali Dayan Hasan, cercetător senior pentru Human Rights Watch, în zona Asia de Sud.

Pentru un Pakistan putere nucleară, membrii fundamentaliști din serviciile de securitate sunt mai periculoși decât talibanii, afirmă analiști citaţi de Associated Press. Pakistanul și în special regiunea Punjab se află sub riscul insurgenţei islamiste.