Inundaţiile din Pakistan sunt cele mai mari din ultimii 80 de ani

33

Oficialii pakistanezi au anunţat că bilanţul victimelor inundaţiilor a depășit 1.100 de morţi în ceea ce se consideră a fi cel mai catastrofal sezon musonic din ultimii 80 de ani.

   

    Latifur Rehman, purtătorul de cuvânt al autorităţilor din provincia Khyber-Pakhtoonkhwa a declarat că, în urma unui survol, se observă cum „sate întregi au fost măturate de apă, animale înecate, depozite luate de ape. Distrugerea este masivă." Autostrada nord-sud a fost deschisă temporar duminică, pentru a permite evacuarea persoanelor și intervenţia echipelor cu ajutoare umanitare. Operaţiunea va permite și informarea mai exactă cu privire la distrugeri. Bilanţul pierderilor de vieţi omenești este provizoriu.

    „Practic niciun pod nu a rămas în picioare în regiunea Swat. Toate podurile, mari, mici au fost distruse complet", a afirmat purtătorul de cuvânt al armatei, generalul Athar Abbas. Ca atare, majoritatea acţiunilor de alimentare cu hrană și a celor de salvare se desfășoară cu cele 43 de elicoptere și 100 de șalupe puse la dispoziţie de armată. Aproximativ 30.000 de militari s-au alăturat echipelor locale de intervenţii.

    Guvernul pakistanez a afirmat că 19.000 de persoane din zonele cele mai crunt lovite au fost salvate de soldaţi, însă alte 30.000 rămân izolate. Peste două milioane și jumătate de persoane sunt afectate de inundaţii. Prognoza meteo nu este favorabilă, o nouă rundă de precipitaţii fiind anunţată în 24 de ore. Agenţiile umanitare anunţă riscul de boli transmisibile, inclusiv holeră. Comisia Europeană a deblocat 30 de milioane de euro pentru ajutor, iar SUA, alte 10 milioane de dolari.