Armata nord-coreeană, pregătită pentru un atac asupra SUA

106

Armata nord-coreeană a anunţat ieri oficial Washingtonul că este pregătită să atace Statele Unite ale Americii printr-o „lovitură nemiloasă", folosindu-se de arsenalul nuclear pe care îl deţine.

Comunicatul citat de agenţia de presă oficială nord-coreeană KCNA a fost transmis imediat după ce SUA au poziţionat ieri un radar antibalistic în Pacific. De aceea, armata apreciază că responsabilitatea actualei crize le „revine în întregime" Statelor Unite, reamintind de existenţa unor bombardiere americane de tip B-52 în baza americană din Guam, dar şi a unor bombardiere „invizibile" de tip B-2 la manevre militare comune cu Coreea de Sud, care se desfăşoară în prezent.

Răspunsul Casei Albe nu a întârziat. Casa Albă a cerut miercuri Coreei de Nord să înceteze cu ameninţările, după ce statul şi-a intensificat retorica belicoasă.

Şi, cu toate că SUA nu consideră că nord-coreenii au tehnologia sau capacitatea de a folosi armament nuclear capabil să atingă bazele americane din Pacific sau teritoriul american, Pentagonul a declarat că ia „foarte în serios" ameninţările Coreei de Nord. Chiar dacă SUA s-ar afla în afara razei de acţiune, aliaţii din Japonia şi Coreea de Sud se află în pericol, informează Associated Press.