Coreea de Sud: La închisoare pentru un comentariu pe Twitter

113

Park Jung-geun a preluat pe contul său de Twitter mesaje date de oficiali din Coreea de Nord, precum rapoarte despre călătoriile prin ţară ale fostului lider Kim Jong Il, sau comentarii negative despre Coreea de Sud. Lui i s-a părut amuzant, dar ar putea fi condamnat la 7 ani de închisoare pentru asta.

„Mesajele mi s-au părut ridicole, deoarece sunt foarte dure şi au un limbaj învechit. Mi s-au părut amuzante aşa că le-am pus pe Twitter," a declarat Park pentru CNN.

În schimb, autorităţile l-au acuzat de „acte în beneficiul inamicului" şi de răspândirea propagandei Coreii de Nord. A petrecut o lună la închisoare după care a fost eliberat pe cauţiune, pentru a fi judecat în stare de libertate. El speră că se va renunţa la acuzaţiile împotriva lui, dar dacă va fi găsit vinovat, ar putea petrece până la 7 ani după gratii.

„Dacă cineva făcea asta în Coreea de Nord, era pedepsit sever. Dar aici este Coreea de Sud şi nu mă gândeam că ar fi o problemă, din moment ce o fac pentru amuzament. Nu am avut scopuri propagandistice," a mai declarat Park.

Legea pentru Siguranţa Naţională funcţionează în Coreea de Sud din anii '70, pentru a proteja statul de propaganda vecinilor din Nord şi pentru a urmări penal spionii.

Dar activiştii pentru drepturile omului susţin că legea a fost folosită mai degrabă pentru a persecuta dizidenţii politici şi pentru a înăbuşi libertarea de exprimare. Amnesty International declară că se abuzează de lege în special în cazul celor care critică politicile guvernului cu privire la Coreea de Nord.