Un brad uriaș luminează graniţa coreeană

38

Sud coreenii au ridicat la graniţa de nord un pom de iarnă din oţel, puternic luminat și vizibil din orașele din Coreea de Nord ateistă.

Cea mai militarizată graniţă de pe glob a fost martora unui eveniment cu puternice influenţe creștine, sociale și politice. Păziţi de militari, în sunet de colinde, un grup de sud coreeni creștini au ridicat un pom de iarnă de oţel înalt de 30 de metri. Pomul este luminat de peste 100.000 de becuri, are o cruce în vârf și contrastează puternic cu întunericul teritoriilor din nord, unde electricitatea este raţionalizată.

Un public de peste 200 de persoane a audiat „Vă bucuraţi" (Joy to the World) și alte colinde creștine. „Sper ca dragostea și pacea lui Christos să se răspândească și în poporul nord-coreean", afirmă Lee Young-hoon, pastorul unei biserici din Seul care a organizat ceremonia.

Graniţa între cele două state coreene a fost martora mai multor acţiuni în care sud coreenii au transmis vecinilor lor informaţii prin radio, megafoane, manifeste. Practica instalării pomului de iarnă luminat a fost o parte din aceste acţiuni. Nord coreenii au acuzat propagandă imperialistă și au ameninţat că distrug boxele și megafoanele. Dacă șicanarea a fost întreruptă în 2004, când reconcilierea între cele două Corei părea a merge pe făgașul cel bun, din 2010, pe fondul tensiunilor dintre cele două ţări, acţiunea a fost reeditată.