Vaticanul a clarificat afirmaţiile Papei despre prezervativ

16

Departamentul de doctrine al Vaticanului consideră „eronate" interpretările date afirmaţiilor Papei Benedict al XVI-lea despre folosirea prezervativului. Cartea Light of the World nu reprezintă „o ruptură faţă de doctrina cu privire la contracepţie", se precizează în declaraţia oficială a Vaticanului.

Concluzia că prezervativele ar putea să fie folosite pentru evitarea sarcinilor nedorite este „complet arbitrară" şi „nu este justificată în nici un fel de cuvintele sale" [ale Papei], notează Reuters. Suveranul pontif nu a declarat că prostituţia, cu folosirea prezervativelor, poate să fie aleasă ca un rău mai mic, se notează în declaraţia oficială de două pagini.

Declaraţia de ieri clarifică faptul că Vaticanul continuă să considere prostituţia o practică „profund imorală". Totodată, conform aceleiaşi declaraţii, Vaticanul este de acord ca persoanele care sunt seropozitive şi care practică prostituţia să folosească prezervativul pentru a proteja viaţa partenerului. Aceasta nu înseamnă că Biserica Romano-Catolică aprobă prostituţia.

Vaticanul a fost supus unor presiuni din partea teologilor catolici conservatori pentru ca să clarifice sensul afirmaţiilor Papei Benedict al XVI-lea, care au provocat numeroase şi ample dezbateri şi controverse după apariţia cărţii Light of the World, luna trecută, notează Associated Press.