Vot istoric: Coreea de Sud alege prima femeie preşedinte

272

Coreea de Sud sare peste câţiva paşi în istorie, prin alegerea primei femei pe postul de preşedinte al unei ţări dominate de bărbaţi în mai toate domeniile ei, de la politică, la economie.

Park Guen-Hye este femeia felicitată de către preşedintele Obama pentru această reuşită extraordinară, spunând că relaţia de pace şi prietenie între SUA şi Coreea de Sud este ceea ce ţine în siguranţă acea parte e lumii. Prin acest vot, Coreea de Sud sare peste capetele altor ţări asiatice, dar nu numai, arătând că a depăşit problema diferenţelor între sexe, sau a drepturilor femeilor.

Park, în vârstă de 60 de ani, va prelua funcţia de preşedinte în februarie, în circumstanţele în care ţara se luptă cu inegalitatea veniturilor, probleme în educaţie, rata ridicată de şomaj în rândul tinerilor şi nu în ultimul rând, o relaţie mai mult decât dificilă cu Coreea de Nord.

Park a câştigat cu 52% dintre voturi, comparativ cu 48% pentru rivalul ei din Partidul Democrat, Moon Jae-in. Nu se aşteaptă să fie lupte interne puternice, deoarece ambii candidaţi au propus în campanie o platformă foarte asemănătoare, bazată pe moderaţie, nu reforme. Există un teren comun foarte mare în care guvernul şi opoziţia pot negocia pentru a atinge interese, care în cea mai mare parte sunt comune.

Se crede că motivul pentru care Park a câştigat alegerile se datorează faptului că este un candidat unic. Park este fiica fostului preşedinte Park Chung-hee, care a lăsat Coreea divizată după anii săi la putere. În timp ce criticii susţin că era un dictator care nu respecta drepturile omului şi abuza în mod frecvent dizidenţii, alţii îl apreciază pentru că a ridicat economia din starea gravă în care se afla după războiul cu Coreea de Nord. El a murit asasinat în 1959, scrie CNN.

Park se întoarce acum în rezidenţa prezidenţială, unde şi-a petrecut anii formatori. Denumită „Regina voturilor", Park este un copil politic, care a crescut şi s-a dezvoltat în mediul politic, ajungând ca la 60 de ani să preia funcţia tatălui său. Nu a fost uşor şi nu va fi uşor în următorii cinci ani pentru Park să menţină un echilibru între moştenirea politică pe care o are şi ceea ce vrea să facă pentru ţară. La începutul campaniei sale, Park a petrecut luni de zile luând apărarea tatălui său, insistând că „vremuri diferite cer metode diferite". Dar în septembrie şi-a cerut scuze celor care au fost răniţi de către conducerea sa dictatorială. „Înţeleg că scopul nu scuză mijloace şi asta ar trebui să fie o valoare veşnică a democraţiei," citează CNN.

Spijinul său a venit din partea celor de peste 50 de ani, o clasă demografică din ce în ce mai numeroasă în Coreea de Sud, parte a unui fenomen de îmbătrânire a populaţiei la nivel global. În timp ce tinerii de 20, 30, 40 de ani s-au aliat cu Partidul Democrat, cei peste 50 de ani au ieşit în număr mare la vot şi i-au oferit lui Park scaunul prezidenţial. Ei sunt cei care îşi aduc aminte de cum a schimbat tatăl lui Park ţara şi a scos-o din sărăcia războiului.

Soţia sa, Yuk Young-soo rămâne până în prezent cea mai iubită primă doamnă din Coreea, conform sondajelor de opinie. Suporterii spun că Park seamănă mult cu mama sa, denumită „mama ţării". La serviciile sale funerare din luna august, Park a declarat că împărtăşeşte viziunea mamei sale pentru o societate egală. „A fost visul mamei mele şi visul ei e acum al meu," a spus ea.

Mama ei a murit în 1974 într-o încercare de asasinare a tatălui său, pusă la cale de Coreea de Nord. Park i-a luat locul ca primă doamnă până la asasinarea tatălui său, după care s-a retras din viaţa publică. Astfel nu numai că Park cunoaşte politica pentru că a fost mediul în care s-a format, dar are şi experienţa directă a celor mai negative experienţe pe care acest mediu le poate provoca, şi anume moartea părinţilor ei. Park a jurat să fie „un preşedinte al oamenilor", care să revigoreze economia şi să lupte pentru reunificarea cu Coreea de Nord.