Martorii lui Iehova, torturaţi în Rusia

730

În nordul Rusiei, șapte bărbaţi au avut curajul să admită public că au fost torturaţi pentru credinţa lor. Toţi aparţin Martorilor lui Iehova, religie care a fost interzisă de Curtea Supremă a Rusiei în 2017, pentru acuze de extremism. De atunci, forţele de securitate rusești au arestat mai mulţi membri ai organizaţiei.

Se pare că în orașul Surgut din vestul Siberiei, prigoana a fost cu adevărat intensă. Cei care s-au întors acasă din arest au început să vorbească despre o „Inchiziţie a secolului XXI”, despre cum au fost bătuţi, electrocutaţi, sufocaţi și ameninţaţi cu violul.

În orașul Surgut, arestările au început în dimineaţa de 15 februarie și mai bine de 40 de bărbaţi și femei au fost ridicaţi din casele lor în zorii zilei. Alţii au fost arestaţi o săptămână mai târziu, în timp ce se întorceau de la serviciu. Unii au fost încarceraţi, alţii au fost duși la sediul local al Comitetului de Investigaţii al statului. Toţi au fost supuși la mai multe sesiuni de interogaţii, care durau cu orele, și în care erau bătuţi sau torturaţi.

Yegiazar Chernikov, avocatul care le reprezintă pe unele dintre victime, susţine că nu a mai văzut o prigoană atât de violentă în Rusia în ultimii 10 ani. „Le-au aplicat electroșocuri pe braţe și în părţile intime și au turnat apă pe ei ca să intensifice durerea. I-au bătut și i-au ameninţat că îi violează. Poate că poliţia a obţinut declaraţiile pe care le doreau, dar comportamentul lor amintește de fascism”, spune Chernikov.

În prezent, mai bine de 120 de membri ai organizaţiei religioase sunt judecaţi pentru diverse capete de acuzare, iar numărul lor crește în fiecare lună, susţin localnicii. Prima dată, poliţia din Surgut a negat acuzaţiile, după care au spus că vor lansa investigaţii.

Arestările au avut loc după ce președintele Vladimir Putin a admis public că decizia Curţii Supreme de a clasifica denominaţiunea religioasă drept un fel de grupare teroristă, care reprezintă „o ameninţare la adresa drepturilor cetăţenilor, ordinii şi securităţii publice”, este „o aberaţie”. Președintele a spus că nu înţelege de ce sunt persecutaţi acești creștini și a promis să analizeze cazul. Declaraţia sa a constituit un motiv de speranţă pentru Martorii lui Iehova și pentru apărătorii drepturilor omului. Aștepările le-au fost însă, profund înșelate.