Speranţă pentru Martorii lui Iehova din Rusia

1054

Au trecut deja doi ani de când Curtea Supremă din Rusia a interzis funcţionarea pe teritoriul său a Martorilor lui Iehova și mai multe incidente de discriminare și violenţă au fost înregistrate împotriva acestor creștini. Recent, președintele Putin a părut să dea semnale că reprimarea s-ar putea domoli.

În aprilie 2017, Rusia a devenit prima ţară în care Martorii lui Iehova au fost declaraţi „o ameninţare la adresa drepturilor cetăţenilor, ordinii şi securităţii publice”, practic un cult terorist, iar Curtea Supremă a decis închiderea tuturor lăcașelor de cult și confiscarea bunurilor. Acum, Putin spune că această clasificare este „o aberaţie” și că „Martorii lui Iehova sunt și ei creștini și nu prea înţeleg de ce sunt persecutaţi. O să analizăm cazul”.

Cu toate acestea, este greu de crezut că aceste acţiuni s-ar fi făcut fără aprobarea președintelui, care a discutat această problemă inclusiv cu Angela Merkel, care și-a exprimat îngrijorările cu privire la această situaţie, în cadrul unei vizite de stat la Moscova, în 2017, notează Religion News Service. Și Organizaţia pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) s-a numărat printre organismele internaţionale care au condamnat o „campanie coordonată de stat de hărţuire și maltratare a Martorilor lui Iehova”.

Patriarhul Chiril, capul Bisericii Ortodoxe Ruse, nu a comentat asupra acestei campanii de abuz și discriminare, dar alţi înalţi ai Bisericii și-au arătat sprijinul pentru decizia statului. „Martorii manipulează judecata oamenilor și le distrug minţile și familiile”, a declarat mitropolitul Ilarion, preşedinte al Departamentului de relaţii externe al Patriarhiei Ruse.

Multiple investigaţii ale poliţiei, vandalizări ale unor imobile, raiduri în locurile de închinare, precum și arestarea mai multor membri și anchete penale au avut loc de la decizia Curţii Supreme. Anatoly Vilitkevich, un tânăr de 32 de ani care trăia cu soţia sa într-un apartament din Alyona, Ufa, în centrul Rusiei, a fost ridicat anul trecut de ofiţeri mascaţi și înarmaţi cu arme automate pentru că mergea din ușă în ușă împărţind literatură creștină, obicei pentru care Martorii lui Iehova sunt cunoscuţi. „I-au spus să își ia haine groase pentru că nu va mai veni acasă”, povestește soţia acestuia. Pentru aceeași „crimă”, un bătrân de 70 de ani a fost condamnat la 120 de ore de serviciu comunitar. Chiar și un cetăţean danez care trăiește de mai bine de 20 de ani în Rusia cu soţia sa rusoaică a fost arestat în timpul unei adunări de rugăciune. Procesul său a început în februarie anul trecut, iar, dacă este găsit vinovat, ar putea fi condamnat la zece ani de închisoare.

Unii analiști cred că Martorii lui Iehova au fost luaţi în vizor pentru refuzul obstinat de a se implica în viaţa politică a ţării. Martorii refuză să voteze, să intre în armată sau să participe în vreun alt fel la viaţa politică. Alţii spun că acesta ar fi doar începutul unei campanii de distrugere a religiilor „străine” din ţară, pe model chinezesc. Oricum ar fi, recentele afirmaţii ale lui Putin sunt o rază de speranţă pentru minorităţile religioase din Rusia, în special pentru Martori, care acum sunt nevoiţi să își ţină religia secretă.