Putin și Medvedev anunţă o nouă rocadă la putere

35

După ce președintele și premierul Rusiei au confirmat că vor face rocada la putere, o serie de personalităţi au criticat mișcarea celor doi. Actualul ministru de finanţe a demisionat, iar fostul președinte la URSS Mihail Gorbaciov a estimat că ţara va pierde șase ani de istorie.

În cadrul congresului partidului Rusia Unită din 23-24 septembrie au fost făcute două propuneri, supriză pentru unii, așteptate pentru alţii. Președintele Medvedev l-a propus candidat la cea mai înaltă funcţie în stat pe actualul premier și fost președinte, Vladimir Putin. La rândul său, acesta a propus un guvern condus de Dmitri Medvedev. Prin această mișcare „am oprit dezintegrarea ţării", a spus Boris Gryzlov, confidentul lui Putin, în faţa delegaţilor partidului.

Revenirea la președinţie a lui Putin a fost însă aspru criticată de un fost lider sovietic. Mihail Gorbaciov a scris în Novaya Gazeta despre această schimbare pe scena politicii rusești estimând că Rusia riscă pierderea a șase ani. Gorbaciov insistă pe schimbări serioase și înlocuirea întregului sistem, fără de care nu ar putea avea loc progresul. „Fără schimbare am putea pierde șase ani. Cred că viitorul președinte trebuie să se gândească la acest lucru foarte serios." Opinia lui Gorbaciov reprezintă un ecou al liberalilor care sunt de părere că Rusia este într-un impas.

Presa liberală din Rusia a reacţionat cinic la vestea rocadei. Cotidianul Vedomosti a scris că singura șansă pentru o schimbare a conducerii Rusiei va fi o mișcare de proteste în stradă ca în Primăvara Arabă. „Rocada între Putin și Medvedev nu oferă nici cea mai mică urmă de dispoziţie de a rezolva problemele pe termen lung ale ţării. Tandemul nu ne lasă altă opţiune pentru o schimbare a conducerii decât calea tunisiano-egipteană." Anunţul nu a dus însă decât la adunarea a 300 de manifestanţi la Moscova, duminică după-amiază.

În schimb, unul dintre miniștrii longevivi ai cabinetului a făcut notă discordantă. Ministrul de finanţe Alexei Kudrin a anunţat că nu are intenţia de a face parte din cabinetul ce ar putea fi condus de Medvedev. Kudrin este ministru de finanţe din 2000 și este și cel mai longeviv dintre miniștrii de finanţe ai marilor puteri ale lumii. Luni i-a fost deja primită demisia. BBC citează analiști care sunt de părere că ministrul Kudrin aspira el însuși la poziţia de premier.

Putin a mai condus Rusia în două mandate, până în 2008. Mandatul actual a fost extins de la 4 la 6 ani. Teoretic Putin are dreptul la câte două mandate consecutive. Dacă reușește, ar putea teoretic să rămână la putere până în 2024, devenind cel mai longeviv președinte de la Stalin. Analistul politic Vyacheslav Nikonov spune că Medvedev i-ar putea urma din nou lui Putin. „Asta ar putea însemna că știm configuraţia puterii statului rusesc până în 2036."

Novaya Gazeta a publicat pe prima pagină o caricatură cu Putin, Medvedev și alţi membrii ai elitei rusești așa cum ar arăta în 2024, bătrâni, cu uniforme sovietice. Tabloidul moscovit Moskovskij Komsomolets a descris imperiul lui Putin drept „Putlandia" iar în presa internaţională Der Spiegel titrează „Prinţul Putin domnește în Putlandia".