Liderii catolici polonezi s-au rugat pentru unitatea UE

165

Liderii catolici din Polonia s-au rugat unitatea Europei şi pentru ca ţara lor să aibă succes în perioada în care deţine preşedinţia UE. Ministrul polonez al Afacerilor Externe şi alţi lideri politici au participat la slujba oficiată la Varşovia.

Liderii Bisericii Romano-Catolice din Polonia s-au rugat duminică pentru unitatea UE, după ce au făcut acelaşi lucru cu 5 zile înainte, la Bruxelles. Rugăciunile repetate pentru binele comunităţii europene au pus o amprentă religioasă, catolico-poloneză, asupra unei Uniuni Europene dominată de state profund seculare, notează AP.

Arhiepiscopul Jozef Kowalczyk, liderul catolicilor polonezi, a accentuat aspectele spirituale ale unităţii europene şi s-a referit de mai multe ori la Papa Ioan Paul al II-lea care a fost una dintre persoanele care s-au implicat în eforturile pentru prăbuşirea comunismului european şi care a sprijinit proiectul european.

În timp ce statele vest-europene se îndepărtează din ce în ce mai mult de religie, Polonia rămâne o ţară în care religia este în continuare o parte importantă a vieţii democratice, a declarat viceprim-ministrul Waldemar Pawlak. „În Est, respectăm religia mai mult. Religia este o componentă foarte importantă a vieţii noastre, mai ales în vremurile dificile", a subliniat Pawlak.

Religia rămâne o soluţie în timpurile de criză economică şi pentru mulţi dintre americani, cercetătorii de la Institutul de Religie din cadrul Universităţii Baylor (Texas) arătând că americanii care cred în Dumnezeu sunt mai optimişti cu privire la viitor. În condiţiile în care rata şomajului este de 9,1% în SUA, cercetătorii de la Universitatea Baylor şi-au propus să afle în ce măsură influenţează religia percepţiile americanilor cu privire la şomaj şi criza economică.

Studiul a arătat că 40,9% dintre cei 1.714 de adulţi americani intervievaţi sunt „absolut convinşi" cu Dumnezeu are un plan pentru viaţa lor; 32,2% sunt „convinşi" de acest lucru, în timp ce 12,3% nu cred că Dumnezeu are un plan pentru viaţa lor şi alţi 14,6% sunt „absolut convinşi" că Dumnezeu nu are vreun plan pentru viaţa lor, conform Christian Post.

„Perspectivele economice sunt intrinsec legate de diferitele cosmologii" la care aderă oamenii, susţine Paul Froese, unul dintre realizatorii studiului.

Jim Case, fondator al organizaţiei Compass Christian Coaching, vede rezultatele sondajului ca pe o nouă ocazie de autoevaluare şi crede că această criză a locurilor de muncă ar putea să fie o chemare pentru o viaţă spirituală mai profundă.

(Foto: fakty.interia.pl)