Putin susţine că Rusia nu vrea să devină o superputere mondială

178

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a folosit ocazia discursului anual din faţa membrilor camerelor reunite ale parlamentului pentru a apăra valorile conservatoare şi pentru a sublinia că, în ciuda poziţiei de lider pe piaţa mondială pe care o are, Rusia nu urmăreşte să obţină hegemonie sau „să-i înveţe pe alţii cum să trăiască".

Preşedintele rus Vladimir Putin a folosit ocazia discursului anual din faţa membrilor camerelor reunite ale parlamentului pentru a apăra valorile conservatoare şi pentru a sublinia că, în ciuda poziţiei de lider pe piaţa mondială pe care o are, Rusia nu urmăreşte să obţină hegemonie sau „să înveţe pe alţii cum să trăiască".

Mesajul este unul adresat indirect Statelor Unite care au criticat în numeroase rânduri poziţia antigay a ruşilor, dar şi tensiunile din Ucraina, determinate de presiunea de a semna un acord cu Rusia.

„Noi ne-am mândrit întotdeauna cu ţara noastră, însă nu aspirăm la statutul de superputere, care este înţeles ca o revendicare a hegemoniei globale sau regionale", a subliniat el. Liderul de la Kremlin a invitat Ucraina în procesul de integrare pe care l-a iniţiat în fosta URSS, dar a subliniat că Rusia „nu impune nimic nimănui". „Noi nu impunem nimic nimănui, dar, dacă prietenii noştri vor acest lucru, noi suntem pregătiţi să continuăm munca împreună" în privinţa participării Ucrainei la Uniunea Vamală, a declarat Putin.

În plus, preşedintele Putin a mai declarat în mesajul de joi că Rusia nu va permite nimănui să obţină superioritatea militară asupra ei, relatează Interfax.

Sursa: Associated Press