Sondaj: cei mai mulţi americani cred că SUA se află în declin

27

Percepţia americanilor despre ţara lor este una definită de noţiuni precum „slăbiciune" şi „lipsă de respect" între statele lumii, un pesimism accentuat, aflat la cel mai scăzut nivel din ultimii 40 de ani, arată un studiu Pew foarte recent.

Astfel, 53% dintre americanii chestionaţi consideră că ţara lor este mai slabă la nivelul politicii externe decât în sondajul similar din 1974, o creştere foarte mare. În 2004, numărul celor care erau de acord cu această afirmaţie era de numai 20%.

În consecinţă, susţinerea publică a intervenţiilor amerincane în politica altor state a scăzut foarte mult, ajugând la un procent de numai 52%. În plus, 70% dintre americani consideră că SUA sunt mai puţin respectate de alte ţări. Prin urmare, americanii consideră că preşedintele ar trebui să se preocupe cu prioritate de rezolvarea problemelor naţionale.

Sceptcismul politic este contrabalansat de optimismul economic. Studiul Pew arată că 77% dintre americani sunt de părere că relaţii economice cu alte ţări sunt benefice. Susţinerea schimbului comercial a raportat o creştere de 24 de puncte procentuale din 2008, de la debutul crizei economice.

Sursa: Russia Today

Niciun articol de afișat