Dietele bazate pe proteine animale, la fel de dăunătoare ca fumatul

821

Adulţii care consumă o cantitate mare de produse bogate în proteine de origine animală, precum carnea sau lactatele, au un risc crescut de a muri din cauza cancerului sau a diabetului, susţin experţii de la University of Southern California. Ei au descoperit că o astfel de dietă este la fel de periculoasă ca fumatul.

La studiu au participat peste 6.000 de persoane cu vârste de peste 50 de ani, care au fost monitorizate timp de aproape 20 de ani. În funcţie de volumul de proteine consumat zilnic, ei au fost împărţiţi în trei grupe: cei care urmau o dietă bogată în proteine (20% din totalul zilnic de calorii proveneau din proteine), cei care aveau un regim alimentar moderat în proteine (10-19% din calorii proveneau din proteine) și cei care consumau alimente sărace în proteine (maxim 10% din calorii proveneau din proteine).

Rezultatele au arătat că, la o vârstă mijlocie, un consum ridicat de produse bogate în proteine animale poate crește riscul de deces din cauza cancerului chiar și de patru ori. De asemenea, pericolul de a muri din cauza diabetului a fost ridicat. Mai mult, experţii au observat că participanţii care consumau o cantitate mare de produse bogate în proteine aveau un risc cu 74% mai mare de a „muri din orice cauză în perioada studiului, faţă de voluntarii care urmau diete mai sărace în proteine”, precizează autorii.

Chiar și persoanele aflate la o vârstă mijlocie, care consumau o cantitate moderată de proteine zilnic aveau un risc de trei ori mai mare de a muri din cauza cancerului, faţă de cele care urmau o dietă săracă în proteine.

În același timp, cercetătorii susţin că nivelul de carbohidraţi sau grăsimi consumate nu a influenţat rata mortalităţii. Totodată, ei punctează că nici proteinele de origine vegetală (precum cele găsite în fasole) nu au crescut riscul de deces, precum cele de provenienţă animală.

Autorul studiului, Valter Longo, recomandă adulţilor de vârstă mijlocie să consume o cantitate de proteine care să nu depășească 0,8 grame pentru fiecare kilogram al greutăţii corporale proprii. Totodată el recomandă alegerea proteinelor provenind din legume și plante.

„Cu toate astea, la o vârstă înaintată ar putea fi importantă evitarea unei diete sărace în proteine, pentru a permite menţinerea greutăţii sănătoase și protejarea de fragilitate”, subliniază coautorul studiului, Eileen Crimmins. Concluzia vine în urma rezultatelor care au arătat că persoanele de peste 65 de ani erau mai puţin expuse riscului de a se îmbolnăvi, dacă urmau o dietă bogată în proteine.

Unii specialiști au criticat comparaţia făcută de autori, între dietele pe bază de produse animale și fumat. „Asemenea declaraţii pot deteriora eficienţa unor mesaje importante legate de sănătatea publică. (…) Fumătorul poate gândi: ‘de ce să mă chinui să renunţ la fumat, dacă brânza și șunca din sandwich sunt la fel de dăunătoare pentru mine?'”, a declarat nutriţionista Gunter Kihnle, de la Reading University, citată de The Guardian.

„Despre fumat s-a dovedit că este total nociv pentru noi, în timp ce carnea și brânza pot fi consumate cu moderaţie, ca o parte din dieta sănătoasă, contribuind la asigurarea dozelor recomandate a unor nutrienţi importanţi”, punctează Heather Ohly, de la Centrul European pentru Mediu și Sănătate Umană din Exeter.

Foto: stockvault.net