Rusia renunţă la optimismul privind economia naţională în 2015

98

Sub presiunea sancţiunilor internaţionale, economia Rusiei se contractă mai puternic decât estimaseră analiștii.

Ministerul rus al Economiei a anunţat marţi o revizuire pesimistă a estimării privind contracţia economică din acest an a Rusiei. De la o previziune de 2,8%, se estimează o contracţie de 3,3%, notează Mediafax.

Anunţul, făcut în timpul unei vizite în Kuala Lumpur de către ministrul economiei, Alexei Uliukaiev, aduce Rusia cu un pas mai aproape de așteptările FMI și ale Băncii Mondiale. Aceasta, deși ministrul insistă că estimarea FMI, potrivit căreia PIB-ul Rusiei va crește anul viitor cu 0,2%, este prea conservatoare. Uliukaiev consideră adecvată previzionarea unei creșteri de până la 2% în 2016.

Economia Rusiei a fost afectată puternic de sancţiunile internaţionale, ca urmare a dependenţei ţării de vânzările de petrol. Totodată Rusia a trecut și printr-o scădere a investiţiilor și a consumului, generate la rândul lor de o depreciere a rublei.

Între timp, autorităţile pentru siguranţa consumatorilor au decis restricţionarea vânzării unor produse de larg consum din import, motivând că produsele nu respectă normele de siguranţă toxicologică. Vizate sunt companii multinaţionale cu acţionariat occidental, precum Procter&Gamble, Colgate-Palmolive şi Henkel.

DISTRIBUIE:
Alina Kartman
Alina Kartman face parte din echipa permanentă de redactori ST. Are peste 8 ani de experiență în presa online din România și, atunci când nu scrie pentru ST, îmbină jurnalismul cu videografia și copywriting-ul la studioul KiteMedia.