Atac sinucigaș condus de o fetiţă de 11 ani, în Nigeria

848

O fetiţă de 11 ani s-a aruncat în aer în perimetrul unui terminal de autobuze din nord-estul Nigeriei. Cel puţin 15 oameni și-au pierdut viaţa în atacul care încă nu a fost revendicat de nicio grupare.

„Fata a venit în parcare şi a refuzat să fie controlată de către ofiţerii de securitate. Ulterior s-a apropiat de o maşină cu pasageri şi s-a detonat”, a declarat un funcţionar pentru sănătate de la un spital din apropiere. Atacul, care a avut loc în orașul nigerian Damaturu, capitala statului Yobe, a lăsat în urmă și aproximativ 30 de răniţi, notează Mediafax.

Deși atentatul nu a fost încă revenicat, cei mai mulţi se așteaptă ca de vină să fie organizaţia teroristă Boko Haram, care urmărește instaurarea propriei interpretări a legii islamice ca lege de stat. Mii de oamenii au căzut victime atacurilor conduse de membrii Boko Haram.

În vara anului 2012, secta islamistă Boko Haram i-a cerut preşedintelui Nigeriei să renunţe la creştinism şi să se convertească, iar în caz contrar să demisioneze. Numai aşa, membrii Boko Haram vor înceta violenţele din ţară.

Atacurile grupării lasă, de fiecare dată, sute de morţi în urmă. Iar bilanţul a crescut și din pricina revoltelor creştinilor, care au început să îi atace la rândul lor pe musulmani, după ce au văzut că forţele statului nu reuşesc să împiedice atacurile, orchestrate cel mai des împotriva lor.

Gruparea a fost formată în 2002 de Mohammed Yusuf, un tânăr cleric musulman, cu scopul de a transforma Nigeria într-o ţară pur musulmană. Yusuf a fost însă ucis în 2009 și, după moartea lui, atacurile grupării au devenit din ce în ce mai violente. Human Rights Watch estimează că, în ultimii 5 ani, Boko Haram a ucis peste 3.000 de oameni.