Finlanda, „incapabilă să apere ţările baltice”

277

Finlanda nu va putea apăra ţările baltice în eventualitatea unei agresiuni străine. Acesta a fost anunţul făcut marţi de președintele finlandez, Sauli Niinisto.

În ciuda idealului său privind apărarea comună europeană, Finlanda nu își va putea asuma rolul de protector pentru ţările baltice, a declarat șeful statului, care a precizat că „Finlanda nu este într-o poziţie din care să poată oferi altora garanţii privind securitatea pe care nici măcar noi nu le avem”.

În contextul în care Finlanda nu este membră NATO, președintele ţării a făcut aluzie la o clauză a apărării comune introdusă de Tratatul de la Lisabona. În opinia sa, aceasta poate fi considerată ori „literă moartă”, ori un angajament internaţional ferm.

„Unii susţin că ea obligă Finlanda să ajute alte ţări din UE, inclusiv cele baltice, în a se apăra dacă va fi nevoie. Însă garanţiile de apărare pe care le oferă UE nu trebuie să fie exagerate”, a spus el.

În prezent, cea mai proximă ameninţare potenţială pentru Finlanda o constituie Rusia, cu care ţara a răcit relaţiile odată cu conflictul din Ucraina. „Frontiera noastră (cu Rusia) este mai lungă decât cea a tuturor statelor membre NATO la un loc. O naţiune de puţin peste 5 milioane de locuitori lăsată singură să-și asigure apărarea trebuie să-și asume multe responsabilităţi”, a declarat Niinisto, citat de Agerpres.

Cei mai mulţi finlandezi susţin neaderarea Finlandei la NATO și favorizează cooperarea cu Suedia, tot o ţară nemembră.

DISTRIBUIE:
Alina Kartman
Alina Kartman face parte din echipa permanentă de redactori ST. Are peste 9 ani de experiență în presa online din România și, atunci când nu scrie pentru ST, îmbină jurnalismul cu videografia și copywriting-ul la studioul KiteMedia.