Assad după masacrul din Hula: „Se pregătesc alte crime”

39

Președintele Siriei a ţinut un discurs în faţa plenului parlamentului, vorbind pentru prima dată despre victimele de la Hula, război extern, terorism și reformă politică. Cei din parlament îl lăudau pe liderul „puternic, dar bun, care este păstrătorul libertăţii Siriei și mândria ţării”.

Assad a ţinut un discurs mult anticipat de către toată lumea, după masacrul de vinerea trecută de la Hula. În ciuda suspiciunilor din partea ONU și a declaraţiilor supravieţuitorilor, președintele a negat orice implicare a guvernului, dând vina pe teroriști și pe opozanţii extremiști.

„În acest moment avem de-a face cu un război extern… Astăzi apărăm o cauză și o ţară. Nu facem asta pentru că ne place sângele. Un război a fost forţat asupra noastră, iar rezultatul este toată această vărsare de sânge la care suntem martori”, a mai spus președintele, fără să numească ce teroriști străini au pornit acest „război”, dar promiţând să continue lupta militară împotriva lor și a opoziţiei.

„Nici monștrii nu ar fi în stare să ducă la capăt crimele pe care le-am văzut, în special masacrul de la Hula”, a mai spus Assad, „cuprins de durere” pentru copiii care au fost executaţi acolo.

Scopul lui Assad, declarat în discurs, este să menţină stabilitatea ţării. Discursul său de 70 de minute reflectă punctele generale atinse în ultimul său discurs, promiţând reforme politice, jurând să protejeze securitatea naţională și dând vina pe teroriști și extremiști pentru revolta populară, care nu ar exprima voinţa poporului.

Opoziţia siriană a declarat, pentru AP, că discursul său este o mare minciună, „un discurs dipserat și protesc, care nu a oferit nimic poporului sirian și care nu merită un răspuns”, spune liderul Consiliului Naţional Sirian.

Poate cel mai important amănunt din discurs este declaraţia președintelui că, „în mod sigur”, monștrii vinovaţi de masacrul de la Hula, „pregătesc alte crime”. Fără să dea detalii despre teroriști sau de ce crede că ceea ce s-a întâmplat la Hula se va repeta, președintele oferă prin acest amănunt, care poate părea pur și simplu o platitudine, o ameninţare voalată pentru cei care sunt convinși că el este în spatele tuturor atacurilor care au dus la moartea a 10.000 de sirieni, că nu va renunţa să ia toate măsurile necesare pentru a-și menţine regimul la putere.