Consumul de apă, în loc de suc, scade riscul de diabet

300

Consumul de apă în locul băuturilor acidulate şi a sucurilor de fructe scade riscul cu 7% de a dezvolta diabetul zaharat la femei, informează un studiu. Înlocuirea băuturilor dulci cu apa ar putea ajuta suficient pentru a opri tulburarea metabolică, însă adăugarea de apă la o băutură dulce nu va face nicio diferenţă, spun cercetătorii.

În cadrul studiului efectuat pe o perioadă de 12 ani au participat 82.902 de femei, care au răspuns la întrebări referitoare la dieta lor și la preferinţele în consumul de lichide. De-a lungul timpului, aproximativ 2.700 de femei au dezvoltat diabet.

„Întrebarea este dacă acest tip de înlocuire are vreun impact asupra diabetului zaharat”, a afirmat dr. Hu Frank, potrivit Daily Mail.

Conform studiului, zahărul, băuturile îndulcite şi sucurile de fructe au fost corelate cu un risc mai mare de diabet zaharat – aproximativ 10% mai mare pentru fiecare pahar consumat în fiecare zi. Cercetătorii au estimat că, dacă femeile înlocuiesc un pahar de băuturi acidulate sau de suc de fructe cu un pahar de apă plată, riscul de diabet ar putea scădea cu 7 sau 8%.

Aproximativ 10% dintre femeie din SUA – sau 12,6 millioane – suferă de diabet zaharat. O reducere de 7% ar însemna că, în loc de zece din fiecare 100 de femei care au diabet zaharat, numărul va fi mai aproape de nouă din fiecare 100.

Dr. Hu a afirmat că studiul evidenţează şi că sucul de fructe nu este un substitut optim pentru băuturi îndulcite cu zahăr, pentru că, în realitate, aceste sucuri conţin aceeaşi cantitate de zahăr şi de calorii ca băuturile răcoritoare.

Cercetătorul recomandă apa simplă ca fiind cea mai bună alegere și din punct de vedere caloric, iar „în cazul în care apa este prea simplă, puteţi să adăugaţi o lămâie stoarsă”.