Bashar al Assad dispus să dialogheze cu Papa Francisc

61

Preşedintele sirian Bashar al Assad i-a transmis un mesaj Papei Francisc prin intermediul unei delegaţii oficiale care face o vizită la Vatican zilele acestea. În mesajul său, al Assad se arată dispus să coopereze pentru obţinerea păcii şi îi mulţumeşte papei pentru poziţia sa privind Siria.

Preşedintele mărtuiseşte că orice soluţie a acestui conflict trebuie să fie discutată în cadrul unui „dialog naţional între sirieni", fără implicarea altor state, dar este dispus şi să participe la conferinţa de pace privind Siria, care urmează să fie deschisă pe 22 ianuarie în Elveţia.

În primul mesaj de Crăciun pe care l-a pregătit papa, acesta le-a cerut tuturor părţilor beligerante să permită trimiterea de ajutoare umanitare în Siria. Totodată, Francisc şi-a exprimat dorinţa de a fi pace în lume, rugându-se pentru toţi cei care se confruntă cu război în ţară.

Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi confruntări între grupuri insurgente afiliate opoziţiei şi serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad. Bilanţul violenţelor este, potrivit diverselor estimări, între 100.000 şi 120.000 de morţi.

Sursa: France 24