ONU: Siria, în cea mai mare criză umanitară a erei

699

Peste 3 milioane de sirieni se află refugiaţi în afara ţării lor, distruse de războiul civil care durează de trei ani și a cerut vieţile a peste 190.000 de oameni. Bilanţul dramatic nu poate decât să se agraveze, avertizează ONU, care califică situaţia din Siria drept „cea mai mare criză umanitară a erei”.

Aproape jumătate din populaţia Siriei a fugit căutând scăpare în ţările învecinate. Cei mai mulţi dintre sirieni au ajuns în Liban. Grupările din opoziţie se luptă de trei ani cu armata care este loială președintelui Bashar al-Assad, după ce guvernul a intervenit violent pentru a suprima protestele împotriva conducerii, orchestrate în martie 2011.

http://vimeo.com/84364817

Pe fondul instabilităţii și insecurităţii locale, gruparea extremistă Statul Islamic a căpătat proporţii și putere fără precedent pentru o organizaţie islamică extremistă. Porţiuni semnificative din teritoriul sirian, dar și din cel irakian se află acum sub controlul extremiștilor.

Deși nu sunt singurii care acţionează în regiune, extremiștii SI profită de pe urma unei notorietăţi internaţionale aflate în creștere, astfel că și răpirea, încă nerevendicată, a 43 de membri ai contingentului ONU de menţinere a păcii a fost pusă tot în seama grupării.

Este deja a treia oară când membri ai forţei ONU de menţinere a păcii sunt luaţi ostatici de opozanţi sirieni. În incidentele anterioare, ostaticii au fost eliberaţi nevătămaţi după câteva zile de la răpire.

Activitatea grupărilor islamiste extremiste, în rândul cărora se numără și Frontul Al Nosra, afiliat reţelei teroriste Al-Qaida, a devastat Siria, iar rebelii continuă să avanseze preluând controlul asupra mai multor puncte de interes strategic din ţară.

Angajaţii ONU care lucrează în taberele pentru refugiaţi spun că sirienii care ajung acolo sunt epuizaţi de mutarea dintr-un sat în altul, fugind din calea conflictului. Unii dintre cei care au vrut să se refugieze în afara ţării au fost nevoiţi să plătească mită găștilor armate pentru a nu fi uciși.

Occidentul se arată neputincios în faţa crizei siriene. Miercuri, președintele Franţei a declarat public că regretă faptul că Vestul nu a reușit să găsească până acum o soluţie pentru situaţia din Siria. Președintele Barack Obama declara joi că Statele Unite încă nu au o strategie asupra unei posibile intervenţii militare în Siria împotriva jihadiştilor din cadrul Statului Islamic (SI).

Președintele american insista că nu intră în discuţie necesitatea de a alege între Assad și forţele extremiste ale opoziţiei, care comit „acte de o violenţă incredibilă” în regiune. Pe sirieni îi ajută însă prea puţin dilemele comunităţii internaţionale și speranţa unei intervenţii externe pălește în lupta pentru a-și salva viaţa. „E o rușine pentru lume că se asistă la un asemenea masacru și oamenii rămân nemișcaţi,” spunea Majed, un activist de 26 de ani din Douma. „Parcă nu mai contăm pentru nimeni. Drepturile omului și democraţia sunt doar niște minciuni pe care Vestul și ONU le folosesc atunci când se potrivesc intereselor lor.”