Armistiţiu în Gaza. Ce urmează?

343

Acordul de încetare a focului pe o perioadă nedeterminată semnat marţi de Israel și Hamas, la intermedierea Egiptului, a pus capăt unui haos care a durat șapte săptămâni. Însă termenii păcii, despre care și o tabără, și cealaltă pretind că ar constitui propria victorie, nu soluţionează niciuna dintre problemele care au generat conflictul.

Palestinienii au început să se întoarcă la casele abandonate, iar israelienii și-au retrimis copiii la școală fără teama unui atac cu rachetă. După toate aparenţele, armistiţiul încheiat marţi este unul durabil.

Comunitatea internaţională are motive să spere acest lucru, spun analiștii, punctând pierderile generate de război. Bilanţul armistiţiului păstrează proporţia care arată impactul devastator al ofensivei israeliene: peste 2.140 de morţi în rândul palestinienilor şi 69 în rândul israelienilor, dintre care 64 sunt militari.

Negociatorul Aaron David Miller, cu o experienţă îndelungată în problemele Orientului Mijlociu, spunea că ne putem aștepta ca armistiţiul să dureze din „motive foarte clare”, mai exact faptul că „ambele părţi sunt epuizate, atât din punct de vedere politic, cât și din punct de vedere militar”.

Tot analistul avertiza însă că „n-ar trebui să ne facem vreo iluzie, nici privind Israelul, nici privind Hamasul, că (acest armistiţiu, n.r.) ar rezolva problema strategică ce separă Israelul de Hamas.” Miller a subliniat că acordul nu rezolvă niciunul dintre obiectivele majore ale tensiunilor dintre cele două părţi.

Joi dimineaţă, pescarii palestinieni au înregistrat cea mai mare captură de la începutul operaţiunilor militare israeliene împotriva Hamasului. Aceasta după ce, miercuri noapte, pescarilor li s-a permis accesul la ape mai adânci: la 6 mile marine în larg, faţă de 3 cât aveau voie înainte.

https://www.youtube.com/watch?v=LyH3gwtMiOU

Acesta este unul dintre puţinele câștiguri tangibile pe care palestinienii le-au obţinut în urma războiului. Deși viceconducătorul grupării Hamas a declarat „victorie” în urma războiului, felicitându-i pe cei 1,8 milioane de „eroi” care au rezistat în Gaza, prim-ministrul israelian Beniamin Netaniahu declara în aceeași seară că Israelul „nu a aprobat niciuna dintre cererile Hamasului”. Ba mai mult, susţinut de alţi oficiali, Netaniahu a atras atenţia asupra faptului că Hamas a primit exact aceiași termeni pe care Israelul îi propusese la sfârșitul primei săptămâni de război.

https://www.youtube.com/watch?v=eYaGvveUB2g

Simţământul inutilităţii acţiunilor militare domnește peste ruinele din Fâșia Gaza, în ciuda emoţiilor locuitorilor regiunii.

Adevăraţii victorioși se vor arăta la negocierile separate pe care Egiptul le va purta cu Israelul și cu Hamasul pentru a reglementa cererile părţilor. Viitorul economic al Fâșiei Gaza depinde de aceste discuţii, care vor ataca din nou problema deschiderii graniţelor, a eliberării deţinuţilor palestinieni și israelieni reţinuţi fiecare de partea cealaltă a baricadei și a demilitarizării grupării Hamas.

Zilele grele sunt încă în faţă, chiar dacă atenţia publică s-a mutat zilele acestea pe spectacolul militar rusesc din Ucraina și pe extremismul grotesc din Irak și Siria. Joi, liderul mişcării islamiste palestiniene Hamas Khaled Meshaal declara că „armele rezistenţei sunt sacre. (…) Acest lucru nu poate fi obiectul unor negocieri. Nimeni nu poate dezarma Hamas şi rezistenţa sa”. O reconfirmare a faptului că războiul în Gaza a luat sfârșit, însă ar putea reîncepe oricând.