Rănile invizibile ale copiilor sirieni (VIDEO)

30

Obișnuiţi cu mirosul de sânge și fum, adaptaţi realităţii bombardamentelor neașteptate, copiii din Siria au văzut lucruri care ar destabiliza psihic chiar și un adult: oameni murind și o ţară în plină distrugere.

Nu mai puţin de 2 milioane de copii sirieni au fost relocaţi din cauza războiului civil din Siria, care durează deja de 2 ani. Circa un milion dintre aceștia au primit azil în ţările vecine, însă au luat războiul cu ei chiar și acolo. Imaginile terorii sunt rănile invizibile pe care agenţii umanitare internaţionale, precum Mercy Cops reușesc cu greu să le vindece.

„Copiii ăștia au văzut lucruri teribile, bombardamente și oameni urlând și oameni murind și au simţit mirosul de sânge și fum", le explica Alexandra Chen, specialist în traumă infantilă, voluntarilor care participau la cursurile organizaţiei americane Mercy Corps.

„Memoria omului reţine amintirile negative de aproape patru ori mai puternic decât amintirile pozitive", spunea Chen, explicând celor pe care îi instruia că expunerea pe termen lung la violenţă poate conduce la tulburare de stres post-traumatic, o afecţiune psihică dificil de tratat și la adulţi, cu atât mai mult la copii. Aceștia din urmă pot rămâne într-o stare de hiper-alertă, fără a putea renunţa la „setarea" de supravieţuire, care se exprimă deseori prin furie și agresiune.

„Comportamentul agresiv este, deseori, o modalitate prin care mintea încearcă să construiască un sens pentru ce s-a întâmplat", explica Chen, menţionând că furia poate fi o etapă spre vindecare. În cortul „Dream Land", pe care organizaţia Mercy Corps l-a construit pentru ajutorarea psihică a copiilor afectaţi de război, progresul se vede, câteodată, în lucruri mici. „Faptul că cei mici pot sta liniștiţi să se uite o oră la Tom și Jerry este chiar remarcabil", exemplifica Chen, spunând că acesta este un semn al vindecării.

Însă pentru unii dintre copii, bătălia este mult mai grea. Unii dintre ei rămân atât de marcaţi de trecut, încât nu pot să relaţioneze nicicum cu prezentul. Chen povestește, de pildă, despre un băieţel care intra, la 3 noaptea, în cortul Dream Land, se ascundea într-un colţ al acestuia și stătea acolo, tremurând. „Stresul pe care îl lăsa să se vadă era mult prea mult pentru mintea lui mică. Nu putea să adoarmă. Așa că venea aici ca să se liniștească."

Băieţelul din Dream Land a găsit totuși un loc în care se simte în siguranţă. Alţi 3.128.000 de copii se află în continuare în Siria, captivi unor condiţii care le ameninţă viaţa: sărăcie cruntă, evacuare, atacuri armate. Istoriile lor înfricoșător de reale vorbesc despre un război care a durat prea mult.