Legătura dintre calitatea slabă a somnului și Alzheimer

247

Calitatea slabă a somnului ar putea crește riscul de dezvoltare a bolii Alzheimer în cazul vârstnicilor, prin formarea unor plăci la nivelul creierului, susţin mai mulţi cercetători americani, citaţi de Reuters. Totodată, reciproca acestei concluzii ar putea fi valabilă.

La studiul efectuat de oamenii de știinţă de la Școala de Sănătate Publică Johns Hopkins Bloomberg din Baltimore au participat 70 de adulţi cu vârste cuprinse între 53 și 91 de ani. Aceștia au fost rugaţi să răspundă unor întrebări legate de numărul de ore dormite pe noapte și de frecvenţa cu care somnul lor era întrerupt în această perioadă. Apoi au scanat creierele participanţilor pentru a observa dacă există acumulări de plăci de beta-amyloid, formaţiuni de proteine care se găsesc în număr mult mai mare în cazul pacienţilor bolnavi de Alzheimer, spre deosebire de pacienţii care nu suferă de această afecţiune.

Rezultatele au arătat că fiecare oră în minus de somn alături de calitatea slabă a somnului, raportată de participanţi, a condus la creșterea nivelului proteinei beta-amyloid. Cercetătorii au ajuns la aceeași concluzie chiar și după ce au exclus din studiu patru participanţi care au dezvoltat Alzheimer și alte tulburări cognitive.

Cu toate acestea, studiul are și limitări, mai exact, i se reproșează faptul că interviurile și scanările creierelor au fost efectuate la scurt timp una după cealaltă. Din acest motiv, cercetătorii nu pot spune cu precizie dacă o calitate slabă a somnului conduce la formarea plăcilor și astfel la demenţă, ori dacă situaţia stă, de fapt, invers.

Dr. Yo-El Ju, de la Școala de Medicină din cadrul Universităţii Washington, care nu a luat parte la studiu, punctează că studiile efectuate pe animale au ajuns la concluzia că există o legătură între calitatea slabă a somnului și creșterea nivelului proteinei beta-amyloid, care merge în ambele sensuri. Astfel, cu cât calitatea somnului e mai slabă, cu atât crește nivelul proteinei, dar și creșterea nivelului proteinei conduce la deteriorarea calităţii somnului.

Ea subliniază că orele de somn trebuie respectate, însă că este „prea devreme" pentru ca rezultatele studiului să îi îngrijoreze pe cei care dorm prea puţin că ar putea dezvolta Alzheimer din această cauză.

Studiul a fost publicat în jurnalul de specialitate Jama Neurology.