Siria: pariul pierdut sau asul din mânecă al Rusiei?

334

Summitul Rusia-UE care a început, ieri, la Sankt Petersburg se doreşte a fi o „întâlnire de cunoaştere”. Departe de a fi numai o întrevedere politicoasă, punctul fierbinte al discuţiilor îl va reprezenta susţinerea pe care Rusia o acordă Siriei, problematică pentru Occident.

Summitul Rusia-UE care a început, ieri, la Sankt Petersburg se a fi doreşte o „întâlnire de cunoaştere”. Departe de a fi numai o întrevedere politicoasă, punctul fierbinte al discuţiilor îl va reprezenta susţinerea pe care Rusia o acordă Siriei, problematică pentru Occident.

Discuţiile sunt recurente. Nu doar într-o ocazie, liderii europeni au încercat să-l convingă pe Vladmir Putin de necesitatea înăspririi sancţiunilor la adresa regimului lui Bashar al-Assad, pe care Rusia le respinge. Nici măcar în aceste momente, în care popularitatea lui Putin este în scădere, iar rezervele valutare în euro ale Kremlinului se topesc sub arşiţa crizei din Europa, Rusia nu poate fi convinsă să-şi schimbe poziţia sau să se apropie măcar cu un pas spre Occident.

Observatorii politici comentează că Putin nu este preocupat direct de situaţia lui Bashar al-Assad, ci are, cu precădere, interese geo-politice şi economice în zonă. Deşi Rusia a negat că ar fi livrat Siriei arme ce ar putea fi utilizate într-un conflict civil, Siria este al treilea importator global al industriei ruseşti de armament. În plus, Rusia deţine un control substanţial al livrărilor de petrol şi gaze către Siria.

Un al doilea motiv al reticenţei faţă de măsurile occidentale faţă de Siria are la bază şi confruntarea Rusiei cu Statele Unite în materie de scut anti-rachetă. În ochii săi, Putin este apărătorul unei Rusii care nu ia lecţii de la Vest. Ca şi al-Assad, nostalgicul Putin consideră că situaţia actuală este „un complot occidental, menit să submineze şi să distrugă valorile ţării”, după cum comentează la France 24.

Atât interesele economice din zonă, cât şi reticenţa faţă de vest îi fac pe analişti să considere că priorităţile Moscovei se vor orienta înspre interiorul spaţiului ex-sovietic şi înspre China, pentru realizarea Uniunii Euro-Asiatice. Uniunea este o structură creată de Moscova, în baza căreia preşedintele rus intenţionează să refacă Uniunea Sovietică.

Pe fondul presiunilor occidentale, sfârşitul regimului sirian este aproape, şi Rusia o ştie. De ce continuă Rusia să mizeze pe Siria? Din două motive: Siria este singura ieşire a Rusiei la Marea Mediterană şi, totodată, singura contragreutate la influenţa americană asupra lumii arabe – doi aşi în mânecă pe care Putin este dispus să îi joace până la capăt.