Ţipete de copii din iadul lui Assad

431

Nimeni nu vrea să audă un copil vorbind despre cum și-a privit prietenul murind, tatăl împușcat și despre cum a fost prins, atârnat de o frânghie în tavan, bătut și torturat pentru informaţii. Dar când aceasta este realitatea, exprimată clar de Ban KI-moon, în timpul prezentării celui mai recent raport ONU în faţa Consiliului de Securitate, ce putem face? Și dacă ne astupăm urechile, ne întoarcem privirea și închidem toate site-urile care vorbesc despre asta, realitatea rămâne aceeași și noi facem parte din ea.

Raportul ONU se referă strict la situaţia copiilor sirieni, evaluând perioada 1 martie 2011- 15 noiembrie 2013, fiind primul raport de acest gen întocmit cu privire la războiul civil din Siria. Raportul detaliază relele tratamente la care au fost supuși copiii sirieni, atât de către forţele Gvernului Assad, cât și de forţele opoziţiei, orori în faţa cărora secretarul general al ONU nu poate decât să le ceară ambelor tabere să ia urgent măsuri pentru protejarea și respectarea drepturilor copiilor sirieni, scrie Telegraph.

Un raport pe care nu vrem să îl citim

Copiii din Siria au fost prinși și băgaţi la închisoare, bătuţi și torturaţi în faţa familiilor lor, abuzaţi sexual și mulţi dintre ei omorâţi de către armata președintelui Assad. Rebelii i-au folosit ca scuturi vii și i-au obligat să poarte arme și să tragă în vrăjmași.

Conform raportului, copiii aflaţi în custodia guvernului au fost bătuţi cu bote de lemn şi cabluri de metal, au fost biciuiţi, legaţi de mâini sau de picioare și lăsaţi să atârne din tavan, au suferit șocuri electrice și au fost supuși violenţelor sexuale, execuţiilor simulate, privării de somn și înfometării. Totul cu scopul de a li se smulge mărturisiri sau de a fi umiliţi ori pentru a exercita presiuni asupra unor rude să se predau sau să mărturisească.

Raportul citează mărturia unui băiat în vârstă de 16 ani care afirmă că mai mulţi copii şi adulţi au fost bătuţi cu bare de metal, că le-au fost smulse unghiile şi le-au fost tăiate degete „sau au fost bătuţi cu un ciocan pe spate, uneori până la moarte". Telegraph atrage atenţia că nu este clară ce metodologie a fost folosită pentru întocmirea raportului, iar rezumatul care a fost făcut public nu specifică de unde au făcut rost investigatorii de informaţii, majoritatea martorilor fiind protejaţi de anonimat.

De cealaltă tabără, conform raportului, rebelii au recrutat copiii și i-au folosit în luptă, ca rol de apărare, dar şi în operaţiuni militare. De asemenea, „grupuri din opoziţia armată au recurs la executări sumare a copiilor", scrie în raport.

Citește și Copiii sirieni, „actori" aflaţi de ambele părţi ale baricadei

Directorul Organizaţiei "Salvaţi Copiii", care anunţa încă de acum un an „colapsul copilăriei" în Siria, a declarat că acest raport confirmă cele mai mari temeri, că „cel puţin 10.000 de copii au fost omorâţi, iar ambele tabere se fac vinovate de grave delicte împotriva copiilor, încă de la începutul conflictului în martie 2011".

Ce nu se regăsește în raport

Pe 21 ianuarie, semneletimpului.ro scria despre un alt raport, întocmit de o echipă formată din foști procurori la Tribunalul Special pentru Sierra Leone și experţi în anatomie, antropologie și patologie medico-legală, în care se prezintă dovezi ale tacticilor de tortură ce incriminează Guvernul Assad.

Una dintre aceste tactici s-a dovedit a fi înfometarea, mai mulţi bărbaţi decedaţi prezentând semnalmentele clare, care, după cum spuneau experţii, aduc aminte de victimele Holocaustului. Însă, conform CNN, care a obţinut declaraţii de la mai multe cadre medicale din spitalele siriene, înfometarea este o tactică pe care guvernul o aplică pentru decimarea civililor care au rămas prinși în orașe ce se află acum sub ocupaţia opoziţiei. Ajutorul umanitar este blocat atât de armată, cât și de rebeli, iar oamenii care îndrăznesc să mai iasă să caute ceva de mâncare pe câmp sunt împușcaţi de lunetiștii care stau pe acoperișurile caselor.

Dacă unii dintre ei ajung în spitalele care au mai rămas în picioare, armata îi caută și îi ia în custodie. În iulie 2012, guvernul a dat o lege „antiterorism" care spune că este un delict să acorzi ajutor medical cuiva care este suspectat că ar susţine rebelii. Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, mai mult de jumătate dintre spitalele siriene au fost distruse. În cel mai mare oraș al ţătii, Alep, erau nu demult 6.000 de doctori. Acum mai sunt doar 250. În suburbiile Damascului, populaţia cadrelor medicale înainte de război, de 1.000 de persoane, a fost redusă la 30 până în decembrie 2013, scrie Time.

Consecinţa directă a acestor lucruri este moartea pe capete a bebelușilor, care nu reușesc să supravieţuiască nici dacă într-un final ajung într-un spital unde pot fi hrăniţi intravenos. Din cauza crizei alimentare, tinerele mame nu se pot hrăni nici pe ele însele, nu pot alăpta, în timp ce primii doi ani din viaţa unui copil sunt cei mai importanţi pentru supravieţuire. Dacă în acest timp suferă de malnutriţie, nu mai pot fi salvaţi și ajung în spitale doar pentru a fi trimiși înapoi acasă să moară, a declarat Greg Barrom, din partea ONU.

Citește și Ultimele cuvinte ale unui copil sirian: „O să-I spun lui Dumnezeu tot"

Conferinţa de Pace Geneva 2, o întâlnire geopolitică menită să caute pacea în Siria, s-a încheiat fără nicio concluzie. Tot ce s-a putut face a fost să li se permită ajutoarelor umanitare accesul în tabăra de refugiaţi Yarmouk, dar doar câteva sute de pachete cu alimente și medicamente nu vor avea impact asupra foametei care s-a instalat.

Amnesty International a declarat foarte clar că „guvernul sirian pedepsește civilii care locuiesc în zonele deţinute de opoziţie, dar înfometarea civililor este considerată crimă de război. Trebuie ridicate imediat toate blocajele, iar accesul ajutorului umanitar nu trebuie folosit niciodată pentru a asigura câștiguri militare și politice", citează CNN.