Biserica Catolică regândește doctrina privind divorţul

5437

În așteptarea Sinodului Extraordinar al Episcopilor pe Probleme de Familie, observatori ai Bisericii Catolice încearcă să anticipeze următoarele mutări doctrinare ale liderilor. Bazându-se pe discursurile recente ale unor reprezentanţi proeminenţi ai bisericii, mulţi speră la o „relaxare" a prevederilor privind divorţul.

Biserica Catolică nu permite dizolvarea prin divorţ a căsniciilor valide din punct de vedere sacramental. Pentru ca o căsătorie să fie considerată astfel, trebuie întrunite mai multe condiţii: ambii parteneri să fie botezaţi, să facă pasul spre căsătorie de bunăvoie și nesiliţi de nimeni și să nu fie împiedicaţi de nicio altă lege naturală sau ecleziastică. Un credincios catolic are voie să se lege prin căsătorie de un creștin care nu este catolic, iar Biserica va privi mariajul lor ca pe o „căsătorie mixtă”. În schimb, dacă unul dintre parteneri nu este botezat deloc, este nevoie de o dispensă expresă din partea unui episcop pentru ca uniunea să fie considerată validă.

În schimb, anularea căsătoriei, despre care teologii catolici insistă că nu este o formă „catolică” de divorţ, permite invalidarea unei uniuni care nu îndeplinește condiţiile amintite mai sus.

Un catolic divorţat civil în condiţiile unei anulări (valide) a sacramentului căsătoriei poate să își continue viaţa de credinţă ca și până la acel moment. În schimb, un credincios catolic care divorţează civil și se recăsătorește, fără a fi obţinut din partea bisericii o anulare a sacramentului, nu mai are voie să participe la Comuniune (să se împărtășească), deoarece se consideră că este implicat într-o relaţie adulteră, iar adulterul este văzut de biserică drept un păcat „de moarte”. Eciclopedia Catolică New Advent explică în detaliu modul în care divorţul este perceput în morala teologică, din perspectivă catolică.

Punctul nevralgic

Dezbaterea în privinţa acordării Eucharistiei în cazul persoanelor divorţate și recăsătorite s-a acutizat în ultimii ani, în condiţiile în care divorţul a devenit larg acceptat la nivelul societăţii. Iar credincioșii exercită indirect presiuni pentru ca doctrina să fie schimbată. De exemplu, credincioșii germani nu consideră importante sau chiar resping normele morale privind sexualitatea adoptate de biserică, a arătat recent un sondaj realizat recent de Vatican. Cei mai mulţi credincioși nu sunt de acord cu interzicerea mijloacelor de contracepţie sau a relaţiilor sexuale premaritale ori a relaţiilor homosexuale și nici cu faptul că o persoană divorţată nu se poate recăsători în biserică.

Nici la nivelul liderilor nu există un consens. În timp ce de la Roma se aud declaraţii explicite potrivit cărora Biserica Catolică nu va accepta să acorde Comuniune celor divorţaţi și recăsătoriţi, alţi lideri, precum cardinalul Walter Kasper (Germania), au declarat că regulile vor fi schimbate în curând. Și nu este vorba de un dezacord între lideri cu poziţii ierarhice diferite. Cardinalul Kasper face parte din Congregaţia pentru Doctrina Credinţei, instituţia responsabilă de integritatea doctrinară a bisericii. Într-un interviu acordat publicaţiei germane Die Zeit, el a declarat deschis că „acelor creștini care vor să trăiască prin credinţă, alături de biserică, și care recunosc că au greșit rupând legământul primei căsătorii și regretă, acestora ar trebui să le fie oferită o cale de a participa pe deplin la creștinism și la viaţa bisericii. Ceea ce este posibil la Dumnezeu — iertarea — ar trebui să ne ajute să o obţinem și în biserică”, a mai spus înaltul prelat.

Fondul anticipării unei schimbări

Speculaţiile privind o schimbare majoră s-au înmulţit după ce Papa Francisc le-a spus jurnaliștilor care îl însoţeau, în iulie, la întoarcerea de la Ziua Mondială al Tinerilor Catolici, că legea bisericească privind anularea căsătoriilor „trebuie să fie revăzută, fiindcă tribunalele ecleziastice nu sunt suficiente acestui demers”. Biserica, a spus atunci papa, „este o mamă și trebuie să meargă pe calea milei, să găsească o formă de milă faţă de toţi”. Rămâne de văzut sub ce formă va fi aplicată această milă și ce impact va avea asupra ratei divorţurilor în rândul creștinilor. Oricare va fi hotărârea, aceasta va fi oricum supusă mecanismului prin care religia și decizia de divorţ se influenţează reciproc.