Tragedie în Siria – peste 11.000 de copii au fost uciși

203

Peste 11.000 de copii au fost împușcaţi în războiul civil din Siria. Dintre aceștia, 128 au fost uciși cu arme chimice, alţi 389 au fost împușcaţi de lunetiști, iar unii dintre ei au fost torturaţi înainte de a fi executaţi, conform unui raport publicat de Oxford Research Group, citat de BBC.

Centrul de analiză britanic, Oxford Research Group, a arătat într-un raport publicat duminică, 24.11.2013, că majoritatea din cei 11.420 de copii uciși au fost omorâţi în explozii și împușcaţi. Mai exact, 389 au fost executaţi de lunetiști și 112 copii, printre care și bebeluși, au fost torturaţi înainte de a fi uciși. Autorii raportului adaugă și că numărul morţilor în rândul copiilor este în creștere.

Conform unui alt raport („Stolen Futures: The hidden Toll of Child Casualties in Syria" – Viitoruri furate: Plata ascunsă a victimelor din rândul copiilor din Siria), băieţii adolescenţi sunt ţintele atacurilor ucigașe. Atât trupele siriene, cât și grupările rebele sunt învinovăţite pentru uciderea civililor.

Statisticile au fost luate din lista de victime a organizaţiilor siriene, datele începând cu martie 2011 și sfârșind cu august 2013. Aceste liste conţineau doar victimele identificate.

Autorii raportului fac apel la taberele implicate în conflict să nu mai folosească explozive în zonele în care se joacă sau locuiesc copii.

„Lumea ar trebui să arate mai mult interes pentru efectele conflictului din Siria asupra copiilor", a declarat Hana Salama, unul dintre autorii raportului.

U.N. a declarant că mai mult de 2.1 milioane de oamenii, din 22.5 milioane de locuitori, au părăsit Siria.