Egipt restricţionează protestele publice

35

Adly Mansour, preşedintele interimar al Egiptului, a aprobat un proiect de lege prin care egiptenii vor trebui să obţină o autorizaţie înainte de a organiza proteste sau demonstraţii.

Această lege va intra în vigoare săptămâna aceasta, după ce va fi publicată în Monitorul Oficial al statului egiptean. După ce a fost supusă mai multor schimbări, legea, în versiunea ei finală, prevede ca toţi cei care doresc să protesteze, vor fi nevoiţi să ceară poliţiei o autorizaţie, cu trei zile înainte de aceasta. În felul acesta, Ministerul de Interne va putea împiedica orice acţiune care ar putea pune în pericol ordinea sau liniştea, notează aljazeera.com.

Cabinetul interimar egiptean pregăteşte şi alte legi restrictive, menite să reglementeze protestele aproape zilnice, în Cairo şi în restul ţării, care de multe ori devin violente. Una dintre ele, spre exemplu, va ilegaliza „graffiti-urile abuzive" iar alta, numită legea „anti-terorism", va înăspri condiţiile pentru activismul politic paşnic.

Potrivit noii legi, protestatarii care vor purta arme, explozibili, muniţie sau artificii, măşti sau care vor bloca străzile, vor putea fi amendaţi cu sume de 300.000 de lire egiptene sau condamnaţi la închisoare, potrivit lui Ehab Badawi, purtătorul de cuvânt al preşedintelui. Persoanele care vor organiza proteste fără a dispune de autorizaţie, vor fi amendaţi cu sume între 10.000 şi 30.000 de lire egiptene.