Compl(i)mente circumstanţiale de loc și de timp

49

Înfrânt de forţele aliate, Napoleon Bonaparte a abdicat de la tron în aprilie 1814, fiind înlocuit pe tronul Franţei de Ludovic al XVIII-lea.

Ajuns ca exilat pe insula Elba, în data de 4 mai 1814, Napoleon ar fi putut accepta că acela este finalul carierei sale. Însă, în februarie 1815, Napoleon a reuşit să înşele vigilenţa gardienilor francezi şi austrieci şi a evadat de pe Elba. A debarcat în Franţa, la Cannes, şi, sprijinit de câţiva dintre foştii săi generali, dar şi de soldaţii care îl venerau, a pornit în marş spre Paris. Se spune că ofiţerii de poliţie care au fost trimişi să-l aresteze au îngenuncheat atunci când au ajuns în faţa lui.

În timp ce Napoleon şi trupele lui galopau spre Paris, ziarul Le Moniteur îi ţinea la curent, pe francezi, cu desfăşurarea evenimentelor. Înainte de exilarea sa, Napoleon transformase Le Moniteur în „singura publicaţie guvernamentală accesibilă francezilor, ea reflectând doar poziţia şi politica împăratului”.[1] „Loialitatea” publicaţiei faţă de împărat este trădată de modul în care a surprins în titlurile sale fiecare pas al lui Napoleon spre capitală[2]:

9 martie  –  „Monstrul a evadat din locul exilului său”

10 martie  –  „Căpcăunul corsican a acostat la Cap Juan”

11 martie  –  „Tigrul s-a arătat la Cap. Trupele avansează din toate părţile pentru a opri înaintarea lui. El îşi va termina mizerabila aventură fugind spre munţi.”

12 martie – „Monstrul a avansat cu adevărat până la Grenoble”

13 martie  –  „Tiranul este acum la Lyon. La apariţia sa, spaima a cuprins toată lumea.”

18 martie  –  „Uzurpatorul a riscat să se apropie la 60 de ore de marş de capitală”

19 martie  –  „Bonaparte avansează în marş forţat, dar este imposibil să atingă Parisul”

20 martie[3]  –  „Napoleon va ajunge mâine sub zidurile Parisului”

21 martie  –  „Împăratul Napoleon este la Fontainbleau”

22 martie  –  „Ieri seară, Maiestatea Sa, Împăratul, şi-a făcut intrarea publică şi a sosit la Tuileries. Nimic nu poate depăşi bucuria universală.”

Publicaţiile, ca şi oamenii, sunt ispitite adeseori să-şi vândă loialitatea potentaţilor momentului şi să adopte poziţii conjuncturale. Cu gândul la valorile biblice şi la credinţa în Dumnezeu, revista Semnele timpului vă așteaptă alături de ea pentru un nou an de analiză și opinii consecvente.


 [1] Călin Hentea, „Armele secrete ale lui Napoleon. Manipularea şi controlul presei”, www.historia.ro
[2] Preluate din Paul Dobrescu, Alina Bârgăoanu, Mass- Media şi societatea, Bucureşti, comunicare.ro, 2003,  p. 28
[3] În fapt, Napoleon a intrat în Paris chiar în ziua de 20 martie.