Coreea de Nord îl acuză pe Trump de „provocarea deliberată” a Phenianului

110

Phenianul a criticat recent „inducerea în eroare” folosită de SUA și a avertizat că declaraţiile „înșelătoare” ale lui Trump au reprezentat o „încercare periculoasă” de a distruge atmosfera pașnică construită în Peninsula Coreeană. „SUA provoacă în mod deliberat Coreea de Nord acum, când situaţia din Peninsula Coreeană se îndreaptă spre pace și reconciliere”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe al Coreei de Nord.

Declaraţiile vin cu doar câteva săptămâni înainte ca președintele Donald Trump și liderul nord-coreean, Kim Jong-un, să se întâlnească în primul lor summit istoric de după semnarea declaraţiei comune de pace dintre Coreea de Nord și Coreea de Sud.

În plus, Coreea de Nord a dorit să clarifice faptul că nu sancţiunile SUA faţă de peninsulă sunt motivul pentru care aceasta a fost de acord să participe la masa negocierilor cu Coreea de Sud. Un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe al Coreei de Nord a declarat pentru Agenţia Centrală de Presă nord-coreeană că „nu ar fi util ca SUA să înţeleagă în mod greșit intenţia iubitoare a păcii din Coreea de Nord ca semn de slăbiciune și să continue să își exercite presiunea și ameninţările militare. (…) Angajamentul de denuclearizare nu a fost rezultatul sancţiunilor și al altor presiuni.”

Probleme nerezolvate

Trump a menţionat săptămâna trecută că Administraţia Obama „a cerut de mult timp ca trei ostateci americani să fie eliberaţi dintr-o tabără de muncă nord-coreeană, însă fără niciun rezultat”. Eliberarea prizonierilor ar putea fi văzută ca o „măsură de consolidare a încrederii” înaintea summitului, potrivit lui Jay Lefkowitz, care a fost trimis special al președintelui George W. Bush pentru drepturile omului în Coreea de Nord.

„Cu sute de mii de prizonieri politici ţinuţi în lagăre brutale din Coreea de Nord este prea devreme pentru a avea încredere că viitoarele discuţii vor duce la o transformare radicală în Coreea de Nord sau la o transformare reală a relaţiilor sale cu Statele Unite”, a mai adăugat Lefkowitz. Și alţi experţi au avertizat că este destul de dificil ca un real progres diplomatic să poată avea loc.

În perspectiva apropiatei sale întâlniri cu liderul nord-coreean, Kim Jong-un, preşedintele american, Donald Trump, a afirmat că va menţine sancţiunile şi presiunile asupra Coreei de Nord şi nu va „repeta greşelile administraţiilor precedente”, subliniind că atitudinea sa dură a dus la recentele progrese.

Summitul de la graniţa dintre Coreea de Nord și Coreea de Sud a fost rezultatul „voinţei ferme, abilităţii politice remarcabile, iubirii calde pentru naţiune și a deciziei îndrăzneţe a lui Kim Jong-un de a construi o putere demnă, prosperă și reunificată”, notează Agenţia de Presă KCNA. Statele Unite nu trebuie să „provoace în mod deliberat” Coreea de Nord prin desfășurarea de trupe sau echipament militar strategic în Coreea de Sud şi prin discuţii despre încălcări ale drepturilor omului de către Coreea de Nord, a adăugat Agenţia de Presă a Coreei de Nord, citând un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe din aceeaşi ţară.

Vor retrage SUA trupele din Coreea de Sud, ca parte a unui acord cu Coreea de Nord prin care aceasta să se angajeze să pună capăt programului său nuclear? Casa Albă neagă planuri specifice în direcţia aceasta, însă The New York Times a scris săptămâna trecută că președintele Trump a ordonat Pentagonului să ia în considerare reducerea prezenţei armate a SUA în Coreea de Sud.

Pace în peninsulă

La 65 de ani după încetarea războiului coreean, într-un summit remarcabil de o zi, în prima întâlnire dintre liderii celor două ţări din ultimii 10 ani, cele două Corei au semnat Declaraţia Panmunjom pentru Pace, Prosperitate și Unificare în Peninsula Coreeană. Declaraţia Panmunjom a fost orientată în mare măsură spre specificul capacităţilor nucleare ale Phenianului și nu a stabilit ceea ce ar aștepta Coreea de Nord în schimbul denuclearizării.

Totuși întrebarea-cheie este dacă Coreea de Nord va renunţa cu adevărat la programul său de arme nucleare. „Formularea Declaraţiei Panmunjom se referă la denuclearizarea peninsulei, ceea ce ar putea însemna mișcarea activelor strategice ale Statelor Unite și o denuclearizare mai degrabă pe etape decât o denuclearizare rapidă – ceea ce contrazice punctul de vedere al SUA”, a explicat analistul Evan Rees de la Stratfor Asia Pacific.

Președintele american, Donald Trump, a salutat summitul. „Războiul din Coreea se termină. (…) După un an turbulent, în care s-au lansat rachete și teste nucleare, a avut loc o întâlnire istorică între Coreea de Nord și Coreea de Sud. (…) Lucrurile bune se întâmplă, însă numai timpul va demonstra aceasta”, a declarat Trump.

Trump și Premiul Nobel

Donald Trump a subliniat că prioritatea sa este pacea în Peninsula Coreeană și s-a declarat impresionat de declaraţiile preşedintelui sud-coreean, Moon Jae-in, în ceea ce privește propunerea de a fi distins cu Premiul Nobel pentru Pace, notează Digi 24.

Ideea că Donald Trump ar merita Premiul Nobel pentru Pace dacă întâlnirea sa cu liderul nord-coreean, Kim Jong-un, va conduce la dezarmarea nucleară a Peninsulei Coreea este promovată de unii din tabăra republicană. „Asta nu s-ar fi întâmplat fără Trump. (…) Donald Trump a convins Coreea de Nord şi China că el vrea să contribuie serios la schimbare”, a declarat săptămâna trecută senatorul republican Lindsey Graham. Și ministrul de externe, Boris Johnson, a declarat că Trump merită Premiul Nobel, dacă va contribui la rezolvarea problemelor din Peninsula Coreeană și Iran.

De asemenea, în ianuarie, Moon Jae-in, liderul Coreei de Sud, aprecia că Phenianul n-ar fi acceptat niciodată să reia negocieri intercoreene fără insistenţa Statelor Unite.