Turismul este de trei ori mai nociv pentru planetă decât se estimase

735
Cât de nociv este turismul pentru planetă
Cât de nociv este turismul pentru planetă

Amprenta de carbon a turismului reprezintă 8% din totalul emisiilor globale de gaze cu efect de seră, mult mai mult decât se credea anterior, se arată într-un nou studiu publicat în jurnalul Nature Climate Change.

Turismul global a cauzat emisii de gaze cu efect de seră echivalente cu 4,5 miliarde de tone metrice de CO2 pe an. Până în prezent, cercetătorii estimau că emisiile de gaze cu efect de seră rezultate din industria turismului ar reprezenta 2,5-3% din totalul emisiilor globale. Însă estimările anterioare actualului raport nu au avut în vedere emisiile generate în ambele ţări (de origine și de destinaţie) implicate în turism. De asemenea, până acum nu au mai fost avute în vedere noxele emise prin producţia alimentelor și băuturilor consumate de turiști sau cele generate de construcţiile turistice, de întreţinerea infrastructurii, ori de servicii, cum ar fi vânzarea cu amănuntul în destinaţiile de călătorie.

Cât de nociv este turismul pentru planetă

Arunima Malik, profesor de fizică în cadrul Universităţii din Sydney și autor principal al noului studiu, a efectuat o analiză cuprinzătoare a turismului global bazată pe date detaliate provenind din 189 de ţări și a examinat fluxurile globale de carbon în aceste ţări în perioada 2009–2013. Potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Sydney, între anii 2009 şi 2013 s-a înregistrat o creștere de aproximativ 3% pe an a emisiilor cauzate de turismul global. Ei estimează că, în cazul în care tendinţele actuale continuă și dacă economia globală își urmează trendul de creștere, până în 2025 amprenta de carbon a turismului la nivel global se va extinde cu mai mult de 40%.

De ce cresc emisiile de carbon

Creșterea amprentei de carbon este generată în principal de turiștii din ţările bogate care călătoresc spre alte destinaţii bogate. De ce? Pentru că bogaţii tind să prefere mai degrabă opţiuni de transport, alimente și distracţii care presupun emisii mai mari de carbon (avion versus mașină proprie, alimente importate versus alimente locale, închirierea unui yacht versus simpla petrecere a timpului pe o plajă etc.).

În consecinţă, jumătate din cele 14 procente cu care au crescut emisiile de carbon generate de turism între 2009 și 2013 au fost înregistrate în ţările foarte bogate. Cu toate acestea, ţările care au înregistrat cel mai accelerat ritm de creștere a emisiilor nu au fost acestea, ci ţările cu venituri medii, în special China.

SUA, China, Germania și India sunt ţările care ocupă primele locuri în clasamentul amprentei de carbon a turismului. Iar principala cauză a acestui statut sunt călătoriile, nu doar cele turistice, ci și cele în scop de afaceri.

Turiștii din Canada, Elveţia, Olanda și Danemarca cauzează o creștere a amprentei de carbon mult mai mare în alte ţări decât în ţările lor de origine. Cele mai afectate sunt ţările mici insulare, cum ar fi Maldive, Mauritius, Cipru și Seychelles. În fiecare an, până la 80% din emisiile de carbon ale acestor ţări mici sunt generate de turiști veniţi din alte state.

Pe măsură ce ţările devin mai bogate, apetitul cetăţenilor lor pentru călătorii crește rapid. Raportul subliniază faptul că, atunci când oamenii câștigă peste 40.000 de dolari pe an, amprenta de carbon cauzată de turism crește cu 13% pentru fiecare creștere de 10% a veniturilor. Turismul este o industrie globală aflată în plină expansiune. În fiecare an, rata de creștere a industriei turismului ajunge la 4% și depășește ratele din alte sectoare economice. În plus, se estimează că unul din zece angajaţi din întreaga lume lucrează în turism.

Cum protejăm planeta?

Organizaţia Mondială a Turismului a sugerat anterior modalităţi de reducere a amprentei de carbon a turismului global. Călătorii ar putea alege destinaţii mai aproape de casă și astfel ar folosi mai mult transportul public. În felul acesta, călătoriile cu trenul sau cu mijloace de transport mai puţin poluante, în detrimentul avionului, contribuie la reducerea emisiilor, au declarat cercetătorii. De asemenea, încurajarea practicării unui model de turism sustenabil din punct de vedere al mediului este o modalitate pentru a reduce impactul negativ pe care turismul îl are asupra planetei.

La baza practicării unui turism sustenabil există aspecte esenţiale, și anume utilizarea unor practici și tehnologii nepoluante, protejarea patrimoniului cultural și natural, dar și oferirea de beneficii comunităţilor locale. În sensul acesta, guvernele ar trebui să susţină drepturile acestora, iar remunerarea bunurilor și serviciilor puse la dispoziţie de comunităţile implicate să fie corectă.

La nivel global, turismul exercită un impact negativ în trei direcţii, și anume consumul de resurse naturale, poluarea și degradarea ecosistemului. „Este o nevoie reală ca oamenii să înţeleagă impactul pe care îl au când se află în călătorii. (…) Să fie atenţi la cantitatea de apă, deșeuri și energie pe care ar trebui să o utilizeze în comparaţie cu populaţia locală. (…) Toate acestea vor permite turiștilor să ia decizii mai bune care vor aproba o abordare mai eficientă a problemei schimbărilor climatice”, a declarat Rochelle Turner, directorul de cercetări al Consiliul Mondial al Turismului și Călătoriilor.

Turismul în lume

În topul ţărilor cu cea mai mare industrie a turismului de află SUA, urmată de China și Germania, conform unui raport privind Competitivitatea Turismului și Călătoriilor din 2017, realizat de Forumul Economic Mondial. Ţările care sunt cele mai dependente de industria turismului sunt, conform aceluiași raport, Malta, urmată de Croaţia și Thailanda.

Într-un top al primelor zece ţări, realizat de World Atlass, în funcţie de numărul de turiști dintr-o altă ţară decât cea de origine, Franţa s-a situat pe primul loc, cu o medie de 82,6 milioane de vizitatori anual, urmată de SUA și Spania, cu 75,6 milioane de turiști fiecare, urmate de China, cu 59,3 milioane de turiști. La capătul opus se situează Malaysia cu un număr de 26,8 turiști anual. Ţara noastră nu intră în acest top.

Citește și: Experienţele din preajma morţii. Ce are de spus știinţa

România a fost vizitată în 2016 de aproape 2,5 milioane de turiști străini, conform datelor Institutului Naţional de Statistică. Din totalul numărului de turiști sosiţi în ţara noastră, 1,1 milioane au vizitat Bucureștiul. Capitala a fost urmată în clasamentul destinaţiilor turistice de judeţele Brasov, Sibiu și Timiș. La coada clasamentului, cu cei mai puţini turiști străini, 1.200, se situează judeţul Teleorman.

Niciun articol afișat