Donald Trump a anulat întâlnirea cu Kim Jong-un

144

Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a anunţat joi anularea întâlnirii programate pe data de 12 iunie, la Singapore, cu liderul Coreei de Nord, Kim Jong-un, întrucât „în acest moment este inadecvat să organizăm această întâlnire mult aşteptată”, i-a transmis Donald Trump lui Kim Jong-un, semnalându-i totuși disponibilitatea de a-l întâlni „într-o bună zi”.

Donald Trump a decis anularea întrevederii din cauza „furiei uriaşe şi ostilităţii deschise” manifestate într-un recent comunicat al Phenianului, ameninţând cu o acţiune militară în cazul în care Phenianul ar comite „acte nebunești”.

„Vorbești despre capacităţile tale nucleare, dar ale noastre sunt atât de masive și puternice încât mă rog lui Dumnezeu să nu trebuiască niciodată folosite”, l-a avertizat Donald Trump pe liderul nord-coreean.

Cu toate acestea, ministrul adjunct de externe al Coreei de Nord, Kim Kye-gwan, a declarat că Phenianul încă este dispus să poarte discuţii cu Washingtonul, în pofida deciziei președintelui Trump de a anula întâlnirea cu Kim Jong-un. Ministrul a mai subliniat că „decizia unilaterală a Washingtonului de a anula întrevederea dintre Donald Trump şi Kim Jong-un scoate în evidenţă cât de gravă rămâne animozitatea dintre Coreea de Nord şi SUA”, pe fondul acesta fiind urgentă o întâlnire a celor doi lideri pentru eliminarea ostilităţilor.

Reacţia Coreei de Sud nu s-a lăsat mult așteptată. Preşedintele Coreei de Sud, care a jucat un rol esenţial în organizarea întrevederii lui Donald Trump cu Kim Jong-un, a declarat că este „confuz” și regretă foarte mult faptul că întâlnirea dintre cei doi lideri nu va mai avea loc.

Liderul de la Seul „încearcă să afle care sunt intenţiile preşedintelui Donald Trump şi sensul deciziei”, a declarat un purtător de cuvânt al preşedinţiei sud-coreene.