Donald Trump este candidatul final al republicanilor la prezidenţiale

542

Imposibilul s-a produs. Politicienii americani, dar și simplii cetăţeni trebuie să se trezească la realitatea faptului că în ciuda multiplelor sale defecte semnificative de caracter și a platformei politice extremiste și rasiste, Donald Trump rămâne singurul candidat republican în cursa pentru Casa Albă.

Ieri, Ted Cruz, singurul adversar al lui Trump în cadrul propriului partid, a pierdut voturile din statul Indiana și şi-a anunţat retragerea din cursă. Nu a părăsit oricum scena politică, ci a lansat mai întâi un atac fulger la adresa lui Trump, care a reușit să își ducă toţi contracandidaţii la exasperare. „Pentru voi toţi, care aţi călătorit alături de mine prin ţară, voi face ceva ce nu am făcut toată campania. Vă voi spune ce cred cu adevărat despre Donald Trump”, a spus senatorul Cruz.

Apoi au urmat câteva minute bune în care Cruz a lansat un atac personal, pe mai multe fronturi. A spus despre Trump că este un „mincinos patologic”, care nu știe diferenţa dintre adevăr și minciună și care „minte cu fiecare cuvânt care îi iese din gură”. A mai spus că mogulul este „îngrozit de femeile puternice”, că este „profund amoral” și că „își va trăda suporterii pe fiecare temă a campaniei”, citează Washington Post.

Cruz a continuat atacul, schiţând în final un portret de speriat al adversarului său, dar care, din păcate, nu este deloc departe de realitate. Problema este că există cel puţin 50% șanse ca acesta să fie următorul președinte american și, posibil, cel mai important om din lume. Acesta ar trebui să fie un avertisment pentru cei care îl susţin, însă se pare că aceștia îl apreciază în ciuda tuturor acestor probleme grave, sau chiar datorită lor.

Cel mai probabil, Trump va lupta în finală împotriva lui Hillary Clinton, care are o mare problemă de imagine publică. Pe cât îl iubesc americanii pe Trump, pe atât s-ar putea spune că o detestă pe Clinton, care pierde cele mai multe voturi tocmai din partea tinerelor femei. Clinton și-a petrecut toată viaţa în politică, înainte să fie soţie de președinte, ca soţie de președinte și după ce nu a mai fost soţie de președinte. Trump însă joacă alt joc. El nu își învinge adversarii prin CV, ci prin faptul că îi atrage într-o luptă de mojici, în care aceștia nu au experienţă. Alegerile prezidenţiale de anul acesta au împroșcat politica americană cu noroi din cap până în picioare, în aplauzele și râsetele electoratului. Pentru prima dată în istorie, s-ar putea ca partidul republican să depună eforturi transparente pentru a ajuta candidatul democrat să iasă președinte – atât de bizară este situaţia.

Eliza Vlădescu
După absolvirea Facultății de Comunicare și PR din cadrul SNSPA, Eliza Vlădescu a dat televiziunea pentru presa scrisă și de mai bine de 8 ani nu s-a uitat înapoi. Eliza face parte din echipa permanentă de redactori a revistei Semnele timpului.