Capitala asediată de 60.000 de protestatari

57

Bucureştiul va fi asaltat azi de 60.000 de manifestanţi care vor participa la un miting organizat în Piaţa Victoriei. Marile centre sindicale au promis că vor aduce în stradă atât bugetari, cât şi angajaţi din sectorul privat. Aceştia vor protesta împotriva măsurilor de austeritate anunţate de guvern.

   

    Confederaţia Sindicatelor Democratice din România (CSDR) va aduce în stradă 15.000 de persoane, CNSLR Frăţia – 15.000, Cartel Alfa – 15.000, Blocul Naţional Sindical (BNS) – 15.000 şi Meridian – 5.000 de oameni, notează Adevărul. Primarul Bucureştiului, Sorin Oprescu, a autorizat participarea a 40.000 de manifestanţi, spune Gândul. Este de aşteptat că numărul acestora va fi mult mai mare, în condiţiile în care protestatarilor adunaţi de federaţiile sindicale li se vor alătura şi alte persoane din Bucureşti şi zonele limitrofe.

    Peste 100 de mineri din Valea Jiului şi-au anunţat participarea la miting. Aceştia nu vor veni la proteste îmbrăcaţi în salopetele de mineri, pentru că nu doresc să stârnească resentimente legate de mineriadele de la începutul anilor '90. „Minerii şi Valea şi-au pierdut răbdarea" este una dintre lozincile pe care ortacii le-au repetat ieri, la pregătirile pentru proteste.

    Protestatarii din ţară au plecat spre Bucureşti încă de ieri după amiază. Forţele de ordine ale Jandarmeriei Române au anunţat că sunt pregătite să intervină în cazul unor evenimente neprevăzute. Peste 1.000 de efective ale forţelor de ordine din Bucureşti sunt mobilizate pentru acest miting de amploare, anunţă Mediafax. Protestele sunt programate să se desfăşoare între orele 11 şi 13.

    Primarul Bucureştiului, Sorin Oprescu, i-a sfătuit pe bucureşteni să evite zona Pieţei Victoriei, să renunţe la transportul cu maşinile personale şi să se deplaseze cu mijloacele de transport în comun. Metrorex a anunţat că măreşte numărul de garnituri din subteran. Şi Regia Autonomă de Transport Bucureşti (RATB) va suplimenta numărul mijloacelor de transport în comun.