Banca Mondială: un singur șoc ne desparte de criza totală

15

Liderii instituţiilor financiare mondiale avertizează din nou cu privire la nesiguranţa viitorului. Dacă un oficial FMI recunoaște că situaţia este „încă destul de fragilă”, șeful Băncii Mondiale avertizează că suntem în situaţia în care „riscăm să pierdem o generaţie”.

Este cel de-al patrulea an al crizei financiare globale, iar economia își revine destul de încet. Din păcate la orizont se profilează nesiguranţe și vulnerabilităţi de amploare. Acesta este mesajul cu care s-a încheiat întâlnirea de primăvară a FMI și Băncii Mondiale, din capitala americană, Washington D.C., 16 aprilie 2011.

Pe agenda instituţiilor financiare mondiale s-au aflat în special starea economiei globale și provocările ce rămân încă de înfruntat. În ultima perioadă, Banca Mondială, FMI, Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi ONU au avertizat în mod repetat cu privire la creșterea preţurilor produselor alimentare. Și de data aceasta, Robert Zoellick, președintele Băncii Mondiale, a atras atenţia că „cea mai mare ameninţare la adresa oamenilor săraci este preţul alimentelor. Aici riscăm să pierdem o generaţie. Suntem la un șoc distanţă de o criză totală. Criza financiară ne-a învăţat că prevenţia este cel mai bun tratament. Nu putem să ne permitem să uităm această lecţie."

Tharman Shanmugaratnam, oficial FMI, a avertizat și el că „avem noi vulnerabilităţi și noi riscuri – tragedia din Japonia, evoluţiile din Orientul Mijlociu, perspectiva creșterii preţurilor la produsele de bază și alte noi riscuri. Așadar, toţi participanţii din discuţiile noastre conștientizează că ne aflăm încă într-o situaţie destul de fragilă."

Cu privire la ţintele noului mileniu, Zoellick a arătat că nicio ţară afectată de conflicte nu a reușit să atingă vreo ţintă propusă. Pentru șeful Băncii Mondiale, conflictele sunt, de fapt, cheia sărăciei. La începutul lunii februarie, Banca Mondială avertiza cu privire la criza preţurilor alimentelor, susţinând că „va fi un an foarte dur pentru zonele cu malnutriţie cronică". Evident, faţă de octombrie 2010, în ianuarie 2011 preţurile crescuseră deja cu 15%. În septembrie anul trecut, directorul Food and Agriculture Organization susţinea și el că malnutriţia și foametea rămân „cea mai mare tragedie și cel mai mare scandal al lumii".

În fiecare an, 44 de milioane de oameni sunt aruncaţi în sărăcie. La ora actuală, un contor pe site-ul Băncii Mondiale (worldbank.org/foodcrisis) arată că peste 935 de milioane de oameni sunt subnutriţi.