Cât ne costă porţiile de mâncare supradimensionate

131

Mulţi dintre noi cumpărăm mai mult decât ne trebuie, cheltuim mai mulţi bani decât câștigăm și mâncăm mai mult decât are corpul nevoie. Consecinţele traiului în exces nu ne afectează doar pe noi, ci și pe cei din jurul nostru și chiar viitoarele generaţii, avertizează CNN.

În ultimele două decenii, risipa de alimente și obezitatea s-au dublat în rate aproape egale. Suprafaţa farfuriei ocupată de mâncare a crescut cu 36% între 1960 și 2007. În același timp, între 1987 și 2010 numărul americanilor diagnosticaţi cu diabet s-a triplat, ajungând la 20,9 milioane.

În altă idee, 90% dintre apa consumată în SUA este pentru ferme de animale și agricultură. Totodată un studiu recent arată că 50% din toată mâncarea produsă în lume este aruncată. Aceste lucruri arată că apa care se duce spre ferme și agricultură este o resursă rispită, când jumătate din toate produsele produse acolo se aruncă.

Un studiu realizat anul trecut despre schimbările climatice și impactul economiei asupra risipei de alimente în SUA arată că mâncarea care se aruncă anual în Statele Unite depășește 55 de milioane de tone, și produce gaze de seră de 133 de milioane de tone metrice. Valoare alimentelor risipite în fiecare an în State ajunge la 198 de miliarde de dolari.

Acesta nu este doar un fenomen care se referă la Statele Unite, mai scrie CNN. Spre exemplu, în Toronto, Canada, în fiecare lună se aruncă la gunoi 17,5 milioane de kg de mâncare. Iar în Marea Britanie, guvernul estimează că în fiecare an se risipește mâncare în valoare de 17,5 miliarde de dolari.