Deficitul comercial al Statelor Unite a atins cel mai înalt nivel din ultimii şase ani

190

Statele Unite au înregistrat în luna martie cel mai ridicat deficit comercial din ultimii șase ani și jumătate, pe fondul creșterii importurilor, informează Reuters.

Deficitul comercial al Statelor Unite a ajuns la 43,1 %, respectiv la 51,4 miliarde de dolari, în martie, acesta fiind cel mai ridicat nivel din octombrie 2008 până acum, a anunţat Departamentul american al Comerţului. De asemenea, creşterea procentuală a deficitului comercial a fost cea mai ridicată începând din decembrie 1996 până acum.

Rata deficitului comercial a crescut în contextul în care importurile şi-au revenit după ce fuseseră ţinute artificial la un nivel scăzut din cauza unor litigii sindicale rezolvate între timp în principalele porturi de pe Coasta de Vest a Statelor Unite.

Economia americană dă însă semne de redresare ca urmare a activităţii din domeniul serviciilor – care reprezintă peste două treimi din economia SUA – unde creșterea a atins cel mai ridicat nivel din ultimele cinci luni.

„Se pare că vom avea un PIB negativ în primul trimestru, dacă ţinem cont doar de activităţile comerciale, dar ne aşteptăm la o relansare substanţială în al doilea trimestru. Multe dintre problemele înregistrate în primul trimestru s-au rezolvat“, a explicat Jacob Oubina, economist la Institutul RBC Capital Markets din New York.