Parlamentul italian a decis suprimarea pensiei pentru politicienii corupţi

134

Politicienii condamnaţi pentru fapte grave sau care au adus atingere imaginii sistemului de guvernământ italian nu vor mai beneficia de pensie, după ce Parlamentul Italiei a decis suprimarea acestui drept pentru aleșii care au comis abateri de la lege.

„Acesta este un puternic semnal de moralizare” a politicii, a comentat, pe Twitter, Laura Boldrini, președinta Camerei Deputaţilor și coautor al propunerii, alături de Pietro Grasso.

Vizaţi de măsură sunt foștii parlamentari condamnaţi la pedepse mai mari de doi ani de închisoare, pentru asociere cu mafia, terorism sau pentru atingere adusă administraţiei publice.

Deși iniţiativa este una foarte importantă și a fost primită cu deschidere de către toţi responsabilii politici, criticii spun că măsura este totuși insuficientă. Unii dintre ei cred că întreg sistemul de pensii speciale pentru cei aleși ar trebui anulat. Alţii spun însă că iniţiativa propusă ar trebui să fie mai mult decât o decizie internă a parlamentului, să fie o veritabilă lege.

Spre deosebire de pensiile altor cetăţeni italieni, „rentele” aleșilor nu sunt acordate de sistemul de asistenţă socială, ci de parlament. Aceste pensii speciale nu suportă comparaţie cu modestele cotizaţii plătite de aleși în timpul mandatului lor, notează Agerpres.

Italia se situează pe locul al 69-lea în Indicele de Percepţie a Corupţiei al Transparency International, alături de Bulgaria, Grecia şi România.

În luna martie a acestui an, Poliţia italiană a arestat patru persoane şi investighează alte 51 în cadrul unei anchete privind nereguli în atribuirea de contracte pentru lucrări publice, inclusiv în cazul unui proiect, în valoare de mai multe miliarde de euro, privind construirea unei linii de cale ferată de mare viteză.