Cutremurul din Nepal a avut „de 700 de ori puterea bombei de la Hiroshima“

227

Cutremurul care a lovit Nepalul pe 25 aprilie a eliberat o energie care a avut de 700 de ori puterea bombei lansate de Statele Unite la Hiroshima, a declarat Efthimios Lekkas, profesor de geologie la Universitatea din Atena, un expert în cutremure şi dezastre naturale, potrivit Mediafax.

Expertul, care a fost implicat în eforturile de salvare de după tsunamiul din Thailanda, în 2004, şi de după cutremurul din Haiti, în 2010, a descins cinci zile cu echipa sa în Nepalul afectat de seism. Lekkas a vorbit despre „distrugerea absolută“ constatată în Kathmandu, descriind că „totul s-a surpat în cartierele din întreaga capitală“.

Echipa expertului a oferit consiliere cu privire la cele mai bune modalităţi de susţinere a clădirilor avariate, pentru a împiedica ruinele să se surpe.

„Oamenii sunt foarte speriaţi“, a spus geologul. „În primele săptămâni sau luni vor sta oriunde vor putea, dar departe de case. În plus, sunt mulţi oameni care fug din Kathmandu. Există cozi de kilometri, în care oamenii aşteaptă autobuze să-i scoată din capitală.“

Despre nepalezi, profesorul consideră că „sunt, în general, nişte supravieţuitori. Sunt obişnuiţi cu condiţiile de trai dure. Este o regiune muntoasă, cea mai muntoasă de pe planetă. Oamenii de acolo sunt obişnuiţi să trăiască o viaţă simplă şi să aibă puţine bunuri.“

Expertul grec a mai sus că se așteaptă ca un alt „cutremur mare“ să se facă resimţit în lunile următoare.

Foto: captură YouTube

Alina Kartman
Cu peste 10 ani de experiență în presa online din România, Alina Kartman face parte din echipa permanentă de redactori ST.